AI мода

Новите технологии променят модата необратимо.

от Redlink , Източник: Wunderman Thompson Intelligence
AI мода

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Generative AI разширява границите за дизайнерите в модната индустрия и някои експерти смятат, че технологията ще помогне на творците в индустрията, без изобщо да ги измества, навлизайки през няколко стълба на творчеството:

Иновация

Wunderman Thompson Intelligence разговаря с Марко Маркези, главен технологичен директор на дигиталната модна къща The Fabricant, за последиците, които AI има и ще има върху облеклото, дигиталното облекло и дизайна.

„Дизайнът вероятно е областта, която най-много вълнува социалните медии. Способността да се генерират модни облекла само с описание в текст… създава ново поколение дизайнери, които нямат непременно моден опит, но са способни да създават висококачествени визуализации и колекции, които резонират с „традиционните“ модни фенове.“

AI създава нова основа за дизайн, който издига нови творци и използва необичайно, ново въображение. „Количеството AI модни творения, които се публикуват показва, че модният дизайн винаги е бил във въображението на хората и неговата демократизация трансформира цяла индустрия“, казва Маркези. „Как AI дизайнът ще бъде интегриран в съществуващите индустриални процеси е нещо, което вече се проучва от няколко марки.“

Креативни посоки

През февруари главният изпълнителен директор и главен редактор на Business of Fashion Имран Амед разговаря с технологичния кореспондент Марк Бейн за приложението на AI върху творческите процеси в модата. По време на епизода, озаглавен „Как генеративният изкуствен интелект може да промени модата“, Бейн заявява, че ние като потребители сме склонни да „романтизираме творчеството“ и упоритата работа, която се влага в създаването на нещо уникално, „което не е лошо“, отбелязва той. Според него използването на инструменти като AI „може да премахне някои от по-досадните части от работата и наистина да позволи на дизайнерите да се съсредоточат върху креативността“.

Бейн смята, че AI е полезен и на по-високо ниво в модната индустрия: „Ако се замислите, в много случаи AI е като творчески директор. В модните къщи директорите не са тези, които създават моделите… те имат екипи, на които изпращат изискванията си и описания.“ По същество „[AI] превръща всеки в творчески директор.“

Вдъхновение

Cala, генериращ AI инструмент, създаден от Open AI, е платформа за верига за доставки, която може да създава дизайни за секунди въз основа на своята масивна база данни с изображения. Дизайнери и модни марки се възползват от платформата, използвайки я за вдъхновение и нови идеи. Vuarnet използва генеративен AI, за да създаде своята книга с образи за седмицата на мъжката мода в Париж през януари, а Lazoschmidl го използва, за да генерира изображения за шоутата си.

На седмицата на модата в Ню Йорк някои дизайнери използват AI за драматични ефекти. Визията на Isamaya FFrench за „Dark Web“ използва за футуристичен ефект грима и дизайна, вдъхновени от изкуствения интелект, със стъклена кожа и изкуствени лунички с LED светлина за поглед към „Извънземна суперзвезда“ в презентацията на Mowalola.


Сътрудничество от следващо поколение


Лука Морена, главен изпълнителен директор на фирмата за тенденции в данните и прогнозиране Nextatlas казва пред WWD, че AI ще започне да определя вкуса в модата: „Когато дадете технологични възможности на хората, вкусът им ще се промени. Хората ще искат това, което виждат да се генерира в социалните медии.“
„Все още виждам това като невероятна революция, а не нещо, което ще остави всеки творец без работа през следващите две или три години“, казва пред WWD Бен Бенишу, главен изпълнителен директор на приложението за пазаруване в социални мрежи Drop.