Това не се е случило

Музикални фестивали и изпълнители блокират камерите на телефоните със стикери, поддържайки тенденцията за пълно преживяване без снимки.

от Redlink
Това не се е случило

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Светещите екрани на телефоните са също толкова вездесъщи на събитията на живо, колкото и самите изпълнители, затова някои музикални промоутъри се обръщат към времената на концерти без смарт устройства. По време на предстоящото си турне в Австралия и Европа, музикалният фестивал This Never Happened (“Това никога не се е случило”) забранява снимането и видеозаснемането от присъстващите. За да се създаде по-завладяваща атмосфера за всички, стикери ще бъдат поставени върху обективите на камерата на телефоните, когато хората пристигат на събитието. Негативната реакция срещу използването на телефони за документиране на изпълнения на живо набира скорост, подтикната от критики, че това намалява уникалното, еднократно изживяване. Изпълнителите се срещат с море от лица, взиращи се в устройствата си, а феновете им губят възможността да се свържат истински с музиката и помежду си. (Изследванията показват, че фокусирането върху визуалните аспекти, докато се правят снимки, отклонява вниманието на човека от това, което чува.)

През 2016 г. известният хаус диджей Даниел Голдщайн, който работи под името Lane 8, стартира поредица от концерти, наречени This Never Happened. Изпълненията са кръстени така заради идеята, че в ерата на смартфоните и социалните медии събитие на живо все едно не се случва, ако не е широко записано и споделено от публиката. Голдщайн иска тълпите зрители на партитата му да присъстват напълно, така че той забранява снимките и записите на своите концерти. Камерите на телефоните са закрити със стикер при влизане, както отдавна е обичайно в Berghain и други нощни клубове в Берлин. На някои места присъстващите биват помолени да поставят телефоните си заключени в специалните калъфи на Yondr. Те се заключват автоматично в зоните, забранени за използване на телефон и се отключват извън тази зона. Дори заключването на телефоните на хората да изглежда драстично, повечето присъстващи на събитието оценяват принудителния дигитален детокс, осъзнавайки, че той им позволява да бъдат напълно присъстващи, вместо да се опитват да уловят момента за по-късно. Тези тенденции откриват възможности за повече марки да въведат часове или зони без телефон, създавайки пространство за разгръщане на енергии и създаване на спомени.