Телемедицината е бъдещето – включително и в България

Телемедицината е едно от петте направления, в които технологиите променят медицинските услуги. Къде сме ние?

от Redlink
Телемедицината е бъдещето – включително и в България

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Пандемията за пореден път показа, че здравеопазването по света и у нас има сериозни проблеми. Част от тях могат да бъдат значително облекчени или решени с помощта на технологиите. Според доклада на GlobalWebIndex за дигиталното здравеопазване, има пет ключови направления, в които се забелязват най-динамични промени:

1. Апликации за здраве и фитнес, каквито през миналата година са използвали 26% от интернет потребителите, включително тези на и над средна възраст.

2. Съпътстващи терапии – по данни от началото на тази година, 47% от хората вярват, че различните видове терапии като масажи, билки, приемане на хранителни добавки, са важни за укрепване на здравето. Информация в тази посока се търси основно онлайн.

3. Смарт часовници и гривни – един от всеки пет интернет потребители по света притежава такова устройство, което е ръст от 46% в рамките на пет години. Най-голямо е увеличението в Северна Америка и Европа. Двама от пет потребители казват, че основно използват устройствата, за да следят пулса и съня си.

4. По-добра превенция и прецизно диагностициране благодарение на изкуствения интелект. С това направление са свързани очакванията на пациентите, като то е и най-дългосрочно – видими резултати се очакват в следващите десет години.

5. Телемедицината. Именно това е посоката, в която здравеопазването показва най-бърз растеж по време на кризата около COVID-19. Има много фактори за това – претоварената здравна система, непрекъснато увеличаващите се разходи за здравеопазване, недостига на квалифицирани кадри. Според няколко проучвания, проведени миналата и тази година, поне половината от пациентите казват, че възможността да се консултират дистанционно със специалист ще повиши значително ефективността на грижите, които полагат за здравето си.

73% от хората с висок доход са на мнение, че телемедицината може ефективно да ограничи разпространението на COVID-19. Това е напълно в унисон с препоръките на повечето правителства по света, които съветват хората да ограничат посещенията в болнични заведения и да търсят помощ само ако имат ясно изразени симптоми.

Телемедицината вече показва отлични резултати в Китай, където по време на карантината има бум на приложения като Ali Health (част от Alibaba), JD Health или WeDoctor, които имат месечни посещения от порядъка на два милиона души.

Проучване на Doximity сред пациентите в САЩ твърди, че през 2020 година 20% от тях ще използват телемедицински приложения. Това е ръст базиран на 14% потребители преди пандемията. Особено голям е процентът на хора с хронични заболявания, които ползват телемедицина и 53% от тях казват, че ще продължат и след като пандемията отмине.

Това е напълно обяснимо, тъй като за болните, и особено за хронично болните, оналйн консултациите са голямо улеснение, като услугата е лесна за ползване. Повечето от хронично болните пациенти трябва да посещават специалист през определен период от време, като това не винаги включва и преглед. Ето защо, според Doximity, най-популярните специалисти са ендокринолозите, следвани от ревматолози, гастроентеролози, невролози и кардиолози. Проучването установява, че по-възрастните лекари са по-склонни да дават консултации по този начин и сред специалистите преобладават тези над 40-годишна възраст.

Телемедицината решава някои сериозни проблеми, които не липсват и в родното здравеопазване. Например това е един бърз достъп до специалист, без преди това да се минава през джипи за направление. Освен това пациенти от всяко населено място могат да се консултират с най-добрите специалисти в дадена област. Не се чака – това е удобство и за двете страни. За разлика от болниците, онлайн няма „чакалня“ и консултацията се случва в реално време, удобно и за лекаря, и за пациента. За хронично болните пациенти това спестява време и излишно разкарване до лечебното заведение.

Всички тези предимства са отбелязани на сайта на болница „Вита“, която предлага на пациентите си консултации през приложението за телемедицина Healee. То е лесно за употреба колкото всяка социална мрежа, като има специални функционалности, например възможност да се приложи електронен медицински картон.

Healee си партнира с ДЗИ, като за да се използва платформата, се изисква предплатен пакет, съдържащ ваучер за определен брой консултации.

UNIQA имат собствено приложение за телемедицина, наречено MedUNIQA. Приложението е безплатно за клиенти на дружеството, но може да бъде използвано и без здравна застраховка в Уника срещу определена такса.

Очевидно телемедицината все повече навлиза на родния пазар. Имайки предвид, че допълнителното здравно осигуряване е част от социалния пакет на все повече компании, наличието на подобна услуга се превръща в конкурентно предимство.

Има две пречки пред масовото навлизане на подобна услуга и те са факт както по света, така и у нас. На първо място е, разбира се, наличието на интернет връзка с добро качество. Това особено силно се отнася до хората на село и в изолирани райони, които са и най-отдалечени от специализирана медицинска помощ. Пенетрацията на смартфони до голяма степен разрешава този проблем.

Второто е проблемът с личните данни. Според проучването на GlobalWebIndex 45% от хората са напълно съгласни (още 27% са по-скоро съгласни) да споделят личните си медицински данни с лекар или здравна институция, но само 13% са склонни да го направят за технологична компания от рода на Google например. В този смисъл навлизането на телемедицината у нас като част от услугите на болнични заведения или здравни застраховки е гаранция за по-високо доверие и, вероятно, за още по-голям шанс за успех.