Потребителите търсят продукти, които са полезни за здравето им и са екологично отговорни

Един от всеки двама потребители в САЩ е по-склонен да купува продукти, насърчаващи по-здравословен и устойчив начин на живот според проучване на NCS Solutions

от Redlink
Потребителите търсят продукти, които са полезни за здравето им и са екологично отговорни

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Повече от половината потребители (55%) казват, че са по-склонни да опитат нов продукт, ако той се предлага на пазара като съобразен с по-здравословен и по-устойчив начин на живот, според ново проучване на потребителските настроения, поръчано от NCSolutions (NCS), - водещата компания за подобряване на рекламната ефективност на екосистемата на пакетираните потребителски стоки (CPG), проведено през февруари 2024г. в САЩ.

Потребителите търсят продукти, които подкрепят техните ценности за лично здраве и екологична отговорност, като 59% от американците са купили през последните 30 дни нов продукт, специално за да подобрят здравето и благосъстоянието си. Повече от 1 от 4-ма американци (27%) са купилипродукт, защото е щадящ за околната среда.

Марките, които дават приоритет на тези ценности в своите предложения, имат уникалната възможност да резонират с потребителите на по-дълбоко ниво и да изградят трайни връзки, основани на споделени принципи.

Функционалните (или обогатени) храни, които включват модифициране или подобрение на хранителните вещества на конвенционалните храни, които осигуряват ползи за здравето извън основното хранене, също са нарастваща тенденция. Функционалните храни са в магазините от 20-те години на миналия век - например мляко, обогатено с витамин D, за да стимулира абсорбцията на калций. Примери за функционални храни днес включват обогатена с витамини вода или хляб с ниско съдържание на въглехидрати. Днешните потребители избират подобрените хапки и напитки, не само за да подобрят здравето си, а и за да повишат когнитивните си функции - например чрез подобряване на съня и облекчаване на тревожността .

Почти половината (47%) от потребителите казват, че специално са закупили храна или напитка през последните 30 дни, за да получат повече витамини или хранителни вещества, докато 33% са купили продукт за подобряване на съня и 29% за поддържане на здравето на червата. Повече от един на всеки четирима американци (27%) е закупил нов продукт, защото той е добър за околната среда.

Тъй като купувачите редовно посягат към храни, които са полезни за мозъка и тялото им, те смятат супермаркета за свой източник на продукти, които поддържат тяхното здраве и здравето на планетата. Всъщност 67% казват, че са най-склонни да купуват продукти, които поддържат тяхното здраве или устойчиви продукти, полезни за „здравето“ на Земята в магазини за хранителни стоки, следвани от уебсайтове(39%) и аптеки (39%). Докато купувачите харесват функционалните храни, основната им грижа при покупките им си остава бюджета, особено след като цените на храната нараснаха през последната година.

Потребителите наистина се интересуват от това, което купуват, като се фокусират върху продукти, които са полезни както за тяхното здраве, така и за планетата. Факторите, които движат тази нововъзникваща потребителска тенденция са:
· Днешният информиран потребител чете изследвания и се старае да оптимизира диетата си спрямо последните открития.
· Застаряващото население е друг фактор за възхода на функционалните храни, които предложат отговарят на здравните нужди на потребителите, свързани с възрастта.
· Удобство – в забързаното ежедневие функционалните храни предлагат на заетите потребители възможност да се хранят, като същевременно подобряват здравето си;
Първите екологични продукти, като перилни препарати в устойчива опаковка, са проектирани и пуснати на пазара по време на първия Ден на Земята през 1970 г. Днес по-младите поколения са по-склонни да обмислят ефекта от избора си на храни или напитки върху околната среда, отколкото са по-възрастните. 48% от поколението Z и 44% от милениалите обмислят ефекта на продуктите, които купуват винаги или често, в сравнение с 33% от поколението X и 29% от бумерите. По същия начин, по-младите потребители отчитат ефекта върху околната среда от техния избор на продукти за пране или почистване по-често от по-възрастните потребители. 51% от поколението Z и 41% от милениалите разглеждат този ефект винаги или често, в сравнение с 33% от поколението X и 35% от бумерите.
Кои фактори определят избора на продукт?

Хората имат много неща, които обмислят, когато избират домакински стоки и продукти за грижа за кожата: от цената до опаковката и личните си предпочитания. Рутинно цената е най-големия двигател на покупка за всички хранителни стоки - домакинствата имат бюджети, към които се стремят да се придържат. Въпреки това, след цената, много потребители дават приоритет на устойчивите опаковки, органичните съставки и удобството.

Потребителите клонят към продукти, които са едновременно екологични и здравословни, когато ценовите им условия са равни с тези на другите продукти. Хората са внимателни с разходите, когатосе опитват покупките им да отговарят на интересите им в областта на уелнеса и устойчивостта.

Когато купуват продукти за пране или почистване, 40% от потребителите казват, че винаги или често обмислят ефекта от избора си на продукти върху околната среда, а 37% казват, че вземат предвид тези атрибути, когато пазаруват продукти за грижа за кожата и храни и напитки.

Ако каузата на марката отговаря на ценностите на потребителя, 58% казват, че е много или напълно вероятно да купят продукт на тази марка. Когато маркетингово послание на марката за здравословност и устойчивост отговаря на ценностите и предпочитанията на потребителя, 42% казват, че това подобрява цялостното им положително възприемане на марката. Но противоречивите позиции на марката могат да имат и обратен ефект: 28% от американците предпочитат да държат противоречията извън количката си за пазаруване, докато 19% харесват противоречива позиция на марката, само когато тя отговаря на тяхната собствена.
Потребителите са най-повлияни да купят полезен или устойчив продукт, след като са го видели рекламиран по телевизията и в стрийминг, поддържан от реклами (44% от американците), в социалните медии (39%) и дисплейните реклами в интернет/уебсайтове (37%). Знаменитостите и инфлуенсърите в социалните медии също могат да имат влияние върху решенията за покупка на потребителите. Въпреки това, въздействието на препоръките от известни лица е смесено - 55% от потребителите са поне донякъде склонни да опитат продукт, който подобрява благосъстоянието им или околната среда, когато видят реклама със знаменитост или инфлуенсър в социалните медии. Но, почти една четвърт от американците (24%) не са повлияни от знаменитости или инфлуенсъри, които подкрепят по-здравословен или по-щадящ за околната среда продукт
Устойчивостта влияе върху лоялността към марката

Значителен дял от американците казват, че маркетинговите съобщения, които позиционират продуктите като здравословни и устойчиви, силно влияят върху това как се чувстват за марката. Почти половината (47%) казват, че когато видят марка, рекламираща продукти, които обикновено купуват, е по-вероятно да имат предвид тази марка следващия път, когато пазаруват.
„CPG марките, които приемат устойчивостта и здравословния начин на живот като постоянна практика, могат да очакват да намерят и да се свържат с потребители със сходни възгледи, според настроенията, изразени в последното ни проучване", каза Deirdre McFarland, SVP, маркетинг и комуникации, NCSolutions. "Чрез автентично отговаряне на ценностите на потребителите, марките имат силата да култивират трайна лоялност към марката, да стимулират допълнителни продажби, както и да оформят по-светло и по-устойчиво бъдеще – печелившо за всички."