Петте тенденнции в социалните мрежи за 2024

We Are Social споделят своите констатации за тенденциите в социалните медии през 2024 в докладът “Think forward 2024: The Social Reckoning”

от Redlink
Петте тенденнции в социалните мрежи за 2024

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Глобалната творческа агенция, специализирана в социалните медии We Are Social, публикува тазгодишния си доклад за тенденциите в социалните медии „Think Forward 2024“. Докладът е съставен от екипа за културни прозрения на We Are Social, който събира информация от екипите на място на техните 19 глобални пазара, съчетана с интервюта с външни експерти, за да се разбере широкия културен контекст, духа на времето в социалните медии и гласовете извън мейнстрийма.

Тази година докладът е озаглавен “Равносметката на социалните медии“, защото при анализа на променящия се пейзаж на социалните медии, за екипа на We Are Social става ясно, че на фона на засилената онлайн комерсиализация, хората в социалните медии преосмислят и преформулират своята собствена стойност. В дигиталната маркетингова индустрия, изградена върху разбирането и обмена на стойност, потребителите вече осъзнават стойността, получена от тяхното внимание и участие, стойността на техните общности и тяхната креативност. Докладът Think Forward 2024 обяснява как това ново чувство за стойност се е разиграло в социалните мрежи: от тенденцията за де-инфлуенсинг, която помага на създателите да изтъкват това, което знаят и могат, а не това, което притежават, до дебата около потребителите, които могат да си купят верификация от X (по-рано Twitter).

We Are Social подчертават пет тенденции в рамките на темата "Социалната равносметка", като изследват как се очаква всяка от тях да оформи социалните медии през следващите 12 месеца и демонстрират как марките могат да ги използват в рамките на своите маркетингови стратегии.

Петте тенденции, обхванати в доклада Think Forward 2024, са:

Наслояване на вниманието
След като достигна пикови стимули с така наречения sludge content (относително нова мания в TikTok, обикновено два или повече несвързани видеоклипа, монтирани заедно), икономиката на вниманието превключва предавките. Вместо да увеличава скоростта и още повече да скъсява обхвата на вниманието, дигиталната култура приема различен подход. В среда със свръхстимулиращо съдържание потребителите, създателите и водещите в културата марки си играят с други начини за привличане на хора – такива, които избягват хиперстимулацията. От съдържание, което е странно поглъщащо с фокуса си върху заземени, „човешки“ сцени, до такова, което успокоява, вместо да стимулира, или дори забавление, което действа повече като фонова среда, отколкото да е на фокус.
„Икономиката на вниманието“ се измества към „икономиката на потапяне“.

View this post on Instagram

A post shared by The Feed (@thefeed.global)


Пример: Вирусната естетика на Уес Андерсън, която използва стила на режисьора, за да превърне ежедневните сцени – обяд, пътуване с влак, безпроблемни скитания – в изкусно визуално преживяване.

Пост-репрезентация
Чупеща всички рекорди публика гледа Световното първенство за жени, но жените футболистки все още не се третират с уважение от своите мъже. Budweiser използва тежестта на марката си, за да нормализира всички полови идентичности, но транс активистът Дилън Мълвани трябва да се бори срещу вълна от тролове (без помощта на марката).

Хората използват социалните мрежи, за да изследват идентичността, а не да я излагат на показ.

Предпочитанието се измества от активна репрезентация към пасивно представяне, тъй като хората се стремят да изследват своята идентичност, без гордо да я излагат на показ. Общностите пренаписват правилата за взаимодействие с марките, търсят разказване на истории и партньорства, които усложняват репрезентацията им, вместо да я опростяват. Марките, признавайки богатството на оригиналност в рамките на тези общности, все повече освобождават пространство за тези по-объркани истории.

Пример: В Reddit хората използват пространства като r/AskBlackGirls, r/AskTransgender, r/AskGayBrosOver30, за да помогнат на хората да придобият по-нюансирано разбиране за живата реалност на маргинализираните групи – но чрез проучвателно, анонимно разказване на истории, а не чрез силно "представяне".

Рекламата на Apple „Най-великите“ показва как марката всъщност създава възможности за хора с различни способности да изследват своята идентичност, по-скоро просто се стреми да изобрази тези идентичности с рекламата си. Спотът не е за „представяне“ на хора с увреждания – вместо това той загатва за начина, по който технологиите на марката създават пространство за хора с различни способности да изживеят и изследват по-широки аспекти на своята идентичност, от майчинството до гримирането.

Офлайн интернет
Хората търсят повече взаимодействие между он- и офлайн световете. Днес героите, общностите и поведението, родени в интернет, се движат безпроблемно в офлайн светове. И това взаимодействие не просто се толерира – то е очаквано.

Очаква се онлайн световете да имат много по-активно взаимодействие с офлайн световете – независимо дали това е използване на дигитални общности за информиране, разширяване и насочване на офлайн междуличностните връзки или използване на замъгленото разделение между реалност и измислица за вдъхновяване на нова творческа работа, като изобилието на AI съдържание, показващо знаменитости от реалния свят в сюрреалистични ситуации.

Навсякъде, каквато и цел да е обслужвала социалната мрежа – близост, забавление, себеизразяване – сега тя е най-добра, когато разрушава границите между световете, а не ги зачита.

@much This is genius [via @Searra Priolo] #itsallablurtour #drake ♬ original sound - MuchMusic



Пример: Дрейк сатирично интегрира емблематичния AR Filter на Snapchat в изпълнението си на живо на "Laugh Now, Cry Later", превръщайки лицата в тълпата в плачещи лица – генерирайки милиони гледания и спечелени медии за замъгляването на реално и фалшиво, онлайн и офлайн.

Фенството става ежедневие
В търсене на мейнстрийм колективност, обикновените потребители се държат като ултра-фенове.

2023 г. беше лятото на феновете. От голямото трио разпродадени световни турнета – турнето Eras на Тейлър Суифт, турнето Renaissance на Бионсе и турнето Love On на Хари Стайлс, през Barbieheimer истерията – виждаме значителна промяна в приемането, споделянето и нормализирането на това, което някога е било смятано за „екстремно“ ” поведение на фенове. В тази нова ера на фенството границите между фенове и не-фенове са все по-размити, тъй като всички възприемаме поведение на фенове и се потапяме в колективни моменти. Интернет промени начина, по който изразяваме страстите си, насърчавайки чувството за принадлежност и общност сред феновете и не-феновете.
Вместо да угажда на пленена публика, фенството се е превърнал в творческа възможност, преместваща границите. Тази еволюция означава, че марките могат да участват в ефективно поведение, което забавлява, вдъхновява и е от полза за всички страни.

Пример: IKEA се възползва от изключително мощния аниме фендъм, за да създаде мащаб и да увеличи пазарния дял. Неотдавнашното му място за връщане в училище се вписва в културно пространство, популярно сред поколението Z, за да установи смислена връзка със следващото поколение и да стане неразделна част от живота им.

Режим „бунтовник“
Възходът на социалните медии революционизира начина, по който се свързваме, споделяме и общуваме – но това, което някога беше започнато като пространство за забавление, игривост и творчество, се превърна в бойно поле за марки, инфлуенсъри и корпорации, които се борят за вниманието и ангажираността на потребителите. Казано просто, интернет се продаде. Напливът от аматьорска реклама, спонсорирано съдържание и алгоритми, предназначени да максимизират печалбите, по много начини изтощи спонтанността и автентичността, които първоначално определяха социалните медии. Но на фона на тази комерсиализация и хомогенизиране на онлайн пространствата се появява завладяваща противоположна тенденция. Дигиталните native жители предизвикват статуквото, опитвайки се да се освободят от ограниченията на търговските структури, които днес дефинират социалните медии – като правят пакости, в опит да възстановят креативността си.

Сред хомогенизирането на онлайн пространствата се появява убедителна контра-тенденция, оглавявана от по-младите поколения. творческата работа, която резонира с Gen Alpha е ултра-сюрреалистична, със Skibidi Toilets – поредица от шортs в YouTube за зли пеещи тоалетни – има над 10 милиона абонати в YouTube и изключително лоялен фенбаза сред тълпата под 13 и повече години.

Създателите се открояват, като отблъскват нормите за категориите и отхвърлят плавното, фино търговско поведение в полза на съдържание, което кара хората да се чувстват неудобно.

@londonbeautifullife Best campaign ever - @Maybelline New York #Maybelline #Mascara #MakeUp #London #LondonBeautifulLife #GlobalBeautifulLife #Tube #Bus ♬ original sound - London Beautiful Life

Марки като Jacquemeus, Maybelline и други играят в тенденцията като начин едновременно да удивят и да заблудят своите последователи. Участието в тази творческа техника не само сигнализира за игрива и бунтарска жилка, но и за разбиране какво кара хората да говорят.



Mobbie Nazir, глобален главен стратегически директор в We Are Social, коментира: "Нашият доклад Think Forward тази година, както подсказва името, показва, че в социалните пространства е настъпила равносметка. Комерсиализацията на дигиталния свят принуждава хората да опитват нови начини за създаване, усвояване и споделяне на съдържание. Първо беше тенденцията на де-инфлуенсинг, сега потребителите търсят нови форми на себеизразяване дори в рамките на по-комерсиализиран пейзаж. В тази нова коалиция между капитализма и творчеството има вградено пространство за марките – но също така и нов и нюансиран набор от изисквания. Всяка марка ще бъде оценявана: правите ли спонсорирана реклама или сте покровител на изкуствата? Ще бъде очарователно да видим дали – и как – марките са в състояние да отговорят на тези по-дълбоки мерки за уместност и автентичност."

Пълният текст на доклада и препоръките на We Are Social към марките може да намерите тук.