Пет прогнози на WFA за 2023 г

От претенциите за устойчивост до технологичните регулации по света екипът на Световната Федерация на Рекламодателите (WFA) споделя прогнози за това, което ще предложат следващите 12 месеца за брандовете

от Redlink
Пет прогнози на WFA за 2023 г

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

1. Могат ли регулаторите да сложат край на зелената криза?

Ще бъде ли 2023 годината, в която маркетолозите най-накрая ще се задействат по отношение на изменението на климата? Критиците и повечето старши маркетолози са съгласни, че има голямо разминаване между това, което реално се прави днес и това, което трябва да се направи. Добрата новина е, че мнозина от участниците в КОП27 видяха маркетолозите като съюзници. Креативността и иновациите могат да помогнат за постигането на промените в поведението на потребителите, от които се нуждаем, за да постигнем критично важните климатични цели. Към момента обаче твърде много маркетолози правят твърде малко, като в същото време претендират за твърде много – оттук и потокът от марки, които са упреквани за greenwashing. Това, от своя страна, накара мнозина да премълчават своите зелени заявки. Може ли по-строгото регулиране да помогне да се сложи край на предпазливостта на индустрията и да помогне на маркетинга да бъде по-смел в стимулирането на промени в необходимия мащаб?

2023 г. може да бъде годината, в която регулаторите ще започнат да дават на компаниите правните рамки и подкрепата, от която се нуждаят, за да бъдат по-смели в съобщаването на своите екологични усилия. В ЕС, например, може да видим забрана на самостоятелни общи претенции (напр. „екологичен“, „биоразградим“), без да бъдат признати от ЕС или друга публично призната схема за екоетикетиране.

2. Умения за устойчив растеж

Въпреки настоящата икономическа несигурност, 2023 г. е – макар и странно – идеалното време за изграждането на такива способности. Ако има вероятност потребителите да имат по-малък разполагаем доход, те ще се нуждаят от още по-убедителни причини, за да изберат определени марки. И точно това е мястото, където подобрените възможности на маркетинговите екипи могат да помогнат.

Сериозното инвестиране в повишаването на уменията на маркетинговите екипи също е ключов елемент в успешната и устойчива стратегия за задържане и привличане на служители. Във времена на безпрецедентно оттегляне от пазарите на труда това е нещо, което клиентите няма да искат да пренебрегнат.
Очаквайте през 2023 г. да видите повече академии за маркетингови способности в клиентските организации.

3. Срокове за съответствие за технологичните гиганти

След години на до голяма степен нерегулиран растеж, големите технологични платформи ще трябва да спазят крайните срокове, за да се съобразят с новите разпоредби на ЕС през 2023 г. Законите за дигитаните услуги и дигиталните пазари ще забранят на платформи като Google и Meta да насочват реклами към непълнолетни или да ги насочват въз основа на разкриване на данни за религиозни вярвания, сексуална ориентация и здраве. Те също така ще изискват от тях да бъдат по-прозрачни относно модерирането съдържанието си и да отворят своите „оградени градини“, така че рекламодателите да могат независимо да измерват ефективността на рекламните си кампании. Подобно на GDPR, тези нови правила вероятно ще създадат нови прецеденти за технологичните регулации по света.


4. Изправен ли е пред свиване TikTok?

Експоненциалният растеж на TikTok по време на и след пандемията е нож с две остриета, предвид привлекателността му за по-младата публика. Защото ако има две неща, за които демократите и републиканците в САЩ могат да се споразумеят, това е да бъдат твърдо настроени към големите технологични компании и към Китай. Прибавете към това все по-популярния рефрен за защита на децата и това поставя TikTok директно на мерника на регулаторите. Органите за защита на данните вече преразглеждат практиките на TikTok и с внедряването на DSA на ЕС и законопроекта за онлайн безопасността на Обединеното кралство, който също трябва да излезе през следващата година, можем да очакваме по-внимателен контрол върху практиките за данни на TikTok.

5. Нова ера за етиката на данните?

Тъй като регулациите за защита на данните и поверителността продължават да оказват натиск върху насочването на рекламите и пазарът продължава да се подготвя за „смъртта“ на бисквитките на трети страни, може да има нова ера за етиката на данните през 2023 г. С 90% от CMO (ChiefMarketingOffcer), които днес казват, че етиката на данните е ключов приоритет за тяхната организация, през 2023 г. маркетолозите ще преосмислят начините си на работа и ще водят процеса на преминаването към по-етични модели на дигитална реклама.

Очаквайте CMO да съсредоточат специално вниманието си върху прилагането на принципите за етика на данните, като ги споделят с външните си партньори и доставчици, отдалечавайки се от хипер-таргетирани решения и изследвайки безбройните технологии за запазване на поверителността, които в момента се разработват на пазара.