Модата като социален компас – мартенски потребителски нагласи

Седмицата на модата и трендовете в TikTok подсказват посоките на потребителските настроения през 2023 година.

от Redlink
Модата като социален компас – мартенски потребителски нагласи

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

„Модата е история от текстил. Тя формира времето, в което живеем, местата, които обитаваме и настроението на хората.“ – казва Елинор Ламбърт, един от големите авторитети в американската мода. Историята показва правотата на това твърдение – модата неизменно е отражение на културата и на това как хората се чувстват в дадения исторически момент. Нещо повече – модата е винаги в челните редиции на обществените тенденции и може да помогне да се предскаже какво се очаква занапред.

След 2020 година светът се промени необратимо и това се отнася и до модата – дрехите вече са важни не просто за удобството на тялото, но и за самочувствието и психологическия комфорт. Хората все повече осъзнават, че дрехите могат да се използват като инструмент за подобряване на настроението и тонуса. Според анализа на тенденциите във Vogue за последните четири сезона – в модата стандартните два сезона са „Пролет/Лято“ и „Есен/Зима“ – личат промените в начина на живот на потребителите – през 2020 година обемните дрехи дори физически подсказват за дистанцията между хората, докато през 2021 с постепенното връщане на работа се появяват удобните панталони, офисен еквивалент на комфортното домашно облекло, в края на миналата година ярките цветове подсказват надеждите за повече радост и цвят в живота.

Поглед върху тазгодишната седмица на модата в Ню Йорк, приключила миналия месец, показва тенденциите за есен/зима 2023 и то не само в облеклото.

- Завръщане към практичността – най-големите дизайнери като Майкъл Корс, Тори Бърч, Каролина Ерера показват на подиума дрехи с перфектна кройка и в пастелни цветове, готови веднага да бъдат носени в офиса или навън. Този семпъл лукс подсказва обръщането на потребителите към трайни ценности и интерес към вещи, които ще траят дълго, а не са само за ефект и за един сезон. Подобна промяна е обяснима в период на криза и по-внимателно обмисляне на разходите.

- Трансформация – много от ревютата застъпват идеята за трансформация, отразяваща стремежа на потребителите към промяна и самоусъвършенстване. В свят на несигурност и лоши новини, най-сигурната промяна може да се случи вътре в нас.

- Без проблеми и без... панталони. Този интересен тренд се корени в пандемичното облекло с удобни, широки дрехи и анцузи, които сега просто биват захвърляни. На много от ревютата се виждат сака, под които няма нищо освен чорапогащник и това е стремеж към пълна свобода след период на ограничения.

- Червеното като цвят на властта – ревютата на Проенза Скулър, Теори, Санди Лианг и други показват модели в ярко червено, избирайки го пред многото други по-убити нюанси на цвета. Червеното е цвят на властта, на страстта и самочувствието и това е, към което потребителите се стремят в живота си. Тази смела тенденция отразява текущия човешки копнеж за възстановяване на властта върху живота им, който в продължение на години се
определяше от фактори извън техния контрол.

View this post on Instagram

A post shared by Eva Pazola (@evapazola)

Интересно е да се види доколко тези тенденции от подиума се виждат в реалния живот и са част от интересите на потребителите. Един от начините е чрез трендинг темите и най-купуваните дрехи в TikTok. През месец март Vogue Business традиционно проследява най-популярните и гледани видеа за мода и пазаруване и те са в унисон с две от тенденциите – удобно облекло и, обратното, захвърляне на ограничаващите дрехи.

В потвърждение на първото потребителите на TikTok се обръщат към платформата, за да пазаруват първокласна мода, но със скромен подтекст – например първокласни копринени абая и хиджаби от меко трико, вдъхновени от създатели като @By.Sumayah, показващи любимите си стилове. Хаштагът #modestfashion (скромна мода) има 3 милиарда гледания.

Стайлингът в TikTok е особено популярен що се отнася до умението да се напластяват дрехи една върху друга и да се комбинират по най-атрактивен начин. Жилетките и жакетите са сред най-продаваните продукти в TikTok Shop и #layering (напластяване) има 407,2 милиона гледания. Създатели като @nissheegg показват на последователите си как да стилизират няколко пласта дрехи.

Началото на следващия тренд може да бъде наречен “ефекта на Skims” или Mugler, когато след известно време на показване в платформата на по-разголени модели и облекло, което е на ръба на бельото, потребителите на TikTok през март инвестират в оформящи дрехи, по-специално бодита, чрез TikTok Shop, с препоръка от създатели като @anniesreviews, като #shapewear (оформящо облекло) има 2,1 милиарда гледания.

View this post on Instagram

A post shared by FIRE WAIST SHAPERS (@firewaistshapers)

Сред другите най-популярни трендове в TikTok за месеца са такива за официални мъжки обувки и за класически черни кожени якета. Всичко това показва, че тенденциите от модните подиуми лесно преливат в реалността, а от там могат да бъдат разглеждани като посоки на развитие на потребителските нагласи, важни за всеки бизнес.