Социалните мрежи – повече разходи, отколкото време

Свалянията на апликации на социални мрежи са намалели с 4%, но разходите на потребителите в тях растат.

от Redlink
Социалните мрежи – повече разходи, отколкото време

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Повече от 2,3 трилиона часа са прекарали потребителите в приложения за социални медии на устройства с Android през 2023 г. показват данните на data.ai.

Глобалните изтегляния на приложения за социални мрежи са намалели с близо 4%, въпреки че цифрата на изтеглянията за 2023 г. (9,1 милиарда) почти съответства на тази от предходната година (9,5 милиарда). Потребителските разходи продължават да показват силен растеж, нараствайки с 13% и достигайки близо 9 милиарда долара през 2023 г. Data.ai твърди, че TikTok е „най-добрият монетизатор на приложения в историята на магазините за приложения“.

Докато месечните активни потребители (MAU) в световен мащаб нарастват в различни жанрове, включително комуникация, кратки видеоклипове, мрежи за споделяне на медии, социални мрежи, микроблогове и дискусии и форуми, страни като САЩ, Обединеното кралство и Китай отбелязват смесени резултати.

В САЩ мрежовото приложение за споделяне на медии е единствената категория, която е нараснала по отношение на средните годишни MAU през 2023 г. MAU за кратки видеоклипове, социални мрежи и комуникационни приложения отбелязват спад на годишна база.

Според data.ai, спадът в използването на X е частично компенсиран от растеж от конкуренти като Threads в световен мащаб. И все пак в САЩ използването на микроблогинг намалява като абсолютна стойност през 2023 г., което означава, че конкурентите на X все още не са компенсирали спада в потребителската база.

TikTok става първото приложение за всички времена, достигнало 10 милиарда долара потребителски разходи. Приложението надхвърля 1 милиард долара потребителски разходи всяко тримесечие, като по-голямата част от приходите от покупки в приложението идват от инвестиции, които потребителите дават във вид на „бакшиш“ към създателите на съдържание по време на предавания на живо. В момента собственост на ByteDance, приложението вече печели близо $1 на потребител в САЩ, докато Discord – на второ място – печели $0,15 на потребител през 2023 г.

Ръст може да се види и в някои от утвърдените социални приложения в САЩ: благодарение на своя абонаментен продукт Snapchat+, Snapchat отчита увеличение на потребителските разходи почти шест пъти, докато Instagram расте 9,8 пъти. Анализът на data.ai установява, че „покупките в приложенията се превръщат в критично важен начин за социалните платформи да смекчат рисковете, които ги застрашават на рекламния пазар“.