Секънд хенд дрехите също са свръхпотребление

Наличието на 62 милиона артикула на Zara в платформата за секънд хенд дрехи Vinted разкриват парадокса на вторичния пазар на облекло.

от Redlink
Секънд хенд дрехите също са свръхпотребление

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Модният пазар за секънд хенд се отклонява от курса на устойчивост. Стюарт Тревър отбелязва, че марки като Zara (62 милиона артикула), H&M (59,9 милиона) и Shein (21,9 милиона) царуват във Vinted, като всеки ден в платформата се добавят 100 хиляди Zara артикула.

Независимо дали са водени от съображения за разходите или от екологична вина, според последният доклад на Vinted 65% от неговите членове казват, че една четвърт или повече от гардероба им е съставен от артикули втора употреба. Удължаването на живота на облеклата е много похвално, но потокът от артикули за бърза мода във Vinted и неговите конкуренти сигнализира, че свръхпотреблението и бързият оборот са достигнали вторичната търговия. Докато Vinted съобщава, че е намалил 679 тона CO2e през 2023 г., друг доклад установява, че артикулите за бърза мода намаляват емисиите само с 0,7% чрез програмите за препродажба.

В отговор Vestiaire Collective (най-големия сайт за препродажба на луксозна мода) забранява марките за бърза мода миналата година, а Франция налага санкции. Френските законодатели единодушно одобриха законопроект за налагане на все по-големи глоби върху продуктите на бързата мода, които се повишават до 10 евро за всеки елемент от облеклото до 2030 г. Законопроектът също така предлага забрана на рекламата на бърза мода, ефективно подкопавайки алгоритмично настроения, хипер- персонализиран дигитален маркетинг, който е най-силното оръжие в ръцете на тези търговци.

Но бързата мода продължава да процъфтява - особено сред движените от тенденциите членове на Gen Z, с Shein като фаворит. И така, как може да се помогне на марките и потребителите да възприемат нагласа за качество пред количество, независимо от точката на продажба, която изберат? Един пример за насърчаване на умишленото пазаруване: сезонно планирания гардероб на Eileen Fisher.

Бързата мода е продукт, който бързо се използва и изхвърля, което е свързано с огромни разходи за планетата и хората. Бързо обикновено означава евтино, което означава синтетични материали, които не се биоразграждат и са трудни за рециклиране, с евтина работна ръка, идваща от нерегулирани пазари, свързани с нарушения на правата на човека. Големият обем продукти, на които тези компании разчитат за своя модел на продажби, не само насърчава свръхпотреблението в целевата аудитория, но създава планини от отпадъци в пустините и моретата на света, тъй като депата вече са пълни.