Малки покупки за Коледа

Малкият бизнес е големия печеливш преди Коледа.

от Redlink , Източник: Wunderman Thompson Intelligence
Малкият бизнес е големия печеливш преди Коледа.

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Потребителите купуват коледни подаръци с мисъл за малкия бизнес, като първо се насочват към малките магазини и производители, въпреки нарастващите разходи за живот и задаващата се рецесия. Многобройните коледни и „хенд-мейд“ базари у нас са само потвърждение на тази тенденция.

54% от потребителите казват, че полагат усилия да пазаруват на местно ниво от локалния малък бизнес преди по-големите търговци, според проучване сред американските потребители проведено от GoTo: платформа за комуникации и ИТ поддръжка за малък бизнес. 28% от анкетираните заявяват, че по-често пазаруват от малки фирми.

41% от американците заявяват, че са готови да похарчат повече за продукт от малък бизнес, отколкото от по-голяма корпоративна компания. И 3 от 4 американци казват, че ще продължат да пазаруват на дребно въпреки по-голямата икономическа несигурност.

Друга констатация от доклада за малкия бизнес на GoTo е, че отличното обслужване на клиентите има най-голямо влияние върху решенията на потребителите да пазаруват от малки производители: 46%, според WWD.

Пазаруването от малки бизнеси и купуването на дребни подаръци е тясно свързано с навиците за харчене на младите купувачи. Според изследването на Wunderman Thompson Intelligence „Generation Z: Building a Better Normal“, потребителите от поколение Z са по-консервативни в навиците си за харчене. 80% са съгласни, че разумното харчене е по-важно от печеленето на много пари. Пазаруването за поколение Z е много лично. 79% искат парите им да отидат за марка, в която вярват, а 76% искат да се чувстват горди с марките, от които купуват.

Amazon, който в миналото доминираше в индустрията за онлайн търговия на дребно, може да загуби част от лидерството си в продажбите. Според Министерството на търговията на САЩ, физическите продажби представляват 85% от всички продажби на дребно в САЩ. Amazon управлява 40% от онлайн продажбите в САЩ според eMarketer, но тези печалби може дори да изчезнат до края на годината според изявление, направено от гиганта за онлайн търговия на дребно.

Според авторът на „Възкресяването на търговията на дребно: Бъдещето на бизнеса в постпандемичния свят“ Дъг Стивънс: „Самата природа на електронната търговия също се промени фундаментално. Все по-често търговията на дребно не е нещо, което се намира на статични, скучни уебсайтове, управлявани от търсене (като Amazon.com), а живее в интересно, забавно и ангажиращо съдържание и общности по интереси.“

Потребителските навици за пазаруване, фокусирани върху малкия бизнес, са тясно свързани с ценностите на потребителите от поколение Z за ангажираност с каузи и целенасочено харчене. Промените в по-широките потребителски сегменти ще диктуват еволюцията на търговията на дребно и растежа на малките и големи предприятия през следващите години.