Как AI променя модната индустрия

С автоматизирането на производството на модни стоки преквалификацията на работниците е единственият начин за повишаване на квалификацията и намаляване на неравенството.

от Redlink , Източник: Vogue Business
Как AI променя модната индустрия

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

От масовия пазар до луксозната мода, марките и доставчиците автоматизират своите производствени процеси, за да спестят време и да подобрят качеството.

Според последния доклад на Pulse от Shimmy, 80% от фабриките в Бангладеш планират да закупят автоматизирани машини през следващите две години, спрямо 28% през 2021 г. Всяка машина може да измести от един до шестима работници.

Шивашката промишленост на Бангладеш представлява повече от 80% от приходите от износ на страната и дава работа на над 4 милиона души. Проучването прогнозира, че работната сила ще намалее с 5% от предстоящата първоначална автоматизация, което ще доведе до загуба на повече от 200 000 работни места за период от 18 месеца.

След закупуване на усъвършенствани машини, 95% от фабриките отчитат допълнителна продуктивност, която подобрява качеството на продукта, ефективността на работниците и лекотата на извършване на критични процеси.

"След локдауните по време на пандемията потреблението на дрехи скочи, което доведе до увеличаване на поръчките към фабриките, но сега спадът в разходите поради икономическия климат ги кара да съкращават работници и да автоматизират процесите, за да спестят пари", казва Сара Красли, основател и главен изпълнителен директор на Shimmy.

Нестабилността във веригата на доставки прави още по-важна защитата на работниците, предлагайки им умения, които ще разширят възможностите им за работа на конкурентен пазар. За масово произвежданите облекла това означава обучение на работниците да използват модерни технологии.

Автоматизацията помага за скоростта и на пазара за луксозни стоки, който започва да се доближава до производствения капацитет на сектора на масовия пазар, с базови стоки на по-ниски цени като тениски с лого например.

Някои от най-големите играчи в сатегорията на лукса, включително Prada и Louis Vuitton, вече са започнали да използват технологии като роботи, 3D печат и AI за създаване на облекла и обувки. Въпреки това машинно изработените продукти все още не се свързват с понятието за лукс и такива марки ще продължат да изискват малки довършителни работи с ръчна изработка.

Потребителското търсене на ръчно изработени стоки постоянно се свива през годините, а занаятчийските умения намаляват, тъй като тези умения не се предават на нови поколения. Въпреки това, много потребители все още разбират стойността на ръчната изработка.

С възхода на технологиите ще нарастват и разликите между производствените процеси, използвани за най-луксозните стоки в сравнение с тези, които са по-достъпни.

С експоненциалния растеж на технологичните иновации, социалните неравенства се разширяват. Работниците с по-малък достъп до умения за дигитална грамотност страдат, защото тези умения са основни за повечето по-високо платени позиции.

Експертите казват, че ще мина много време преди някои работници да придобият основно ниво на разбиране за Web2 технологии като имейл, видео разговори, услуги за съобщения и социални медии - така че те са далеч от справяне с напреднали технологии като автоматизация и AI.

И все пак, тъй като нови технологии продължават да се появяват, за фабриките е важно да са в крак с новостите и съответно да повишават уменията на работниците си, за да имат конкурентно предимство.

Неравенствата се проявяват и в дискриминацията по полов признак. Мъжете се изпращат на обучение за усъвършенствани машини в много по-висока степен от жените. Ако не се помогне на жените да се почувстват заинтересовани и уверени, те ще напуснат работа. Около 80% от работещите в шивашката индустрия по света са жени, според Fashion Revolution.

Zalando работи от 2022 г. с Shimmy за повишаване на квалификацията на работниците във веригата си за доставки в Бангладеш и е обучил около 3000 служители на дигитална грамотност, ефективност, равенство между половете, финансова грамотност, комуникация и здраве на работното място. Компанията казва, че 96 % от участниците признават, че обучението е било полезно за техните настоящи и бъдещи роли.

Според експертите, технологията е неутрален инструмент: компаниите, които искат да обучат работниците могат да я използват, за да им помогнат да повишат уменията си, но компаниите, които винаги са експлоатирали работниците, като са преследвали най-ниските цени, ще използват технологията, за да засилят това.

Въпреки че в момента повишаването на уменията е в начален стадий, експертите казват, че в близко бъдеще то може да се превърне от нещо, което е хубаво да имаш, в нещо, което трябва да имаш.

Според доклада на Shimmy „По същия начин, по който трябва да носите отговорност за въздействията надолу по веригата, ако изберете вреден химикал във вашия процес на боядисване, така и ако автоматизирате вашата верига за доставки, трябва да носите отговорност за загубата на работни места, която се случва" – и това да стане неразделна част от ESG резултатите на компаниите.