Хипер женственост

Вълна от цветна и подчертана женственост излиза на мода.

от Redlink , Източник: Wunderman Thompson Intelligence
Хипер женственост

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Лятната премиера на филма „Барби“ сякаш заля света във всички нюанси на ярко розово. Жени и мъже от всички възрасти, любителите на киното, обличат най-ярките си розови тоалети, за да участват в бонбонено филмовото изживяване.

„Въпреки че отдавна се свързва с подчинение и пасивност, сега розовият цвят е възстановен, символизирайки подривната дейност – една идея, разгърната в новия филм за Барби“, пише журналистката Клеър Торп в статия за BBC.

Като оставим настрана естетиката, филмът предизвиква нов тласък в преформулирането на женствеността, която се фокусира върху женската независимост, възможности и овластяване. Той отвежда зрителите във фантастичен свят, където „всички проблеми на феминизма и равните права са решени“ и подчертава продължаващите предизвикателства, пред които са изправени много жени днес.

Броени седмици след премиерата си „Барби“ надхвърли 1 милиард долара глобални боксофис приходи, което го прави един от най-успешните филми, режисирани от жена и затвърждава успеха на Грета Гъруиг като създател на филми с водещи женски роли.

Въпреки сложната история на Барби с феминизма, Гъруиг успява да интегрира трудни обществени теми, както и да запази основния тон колоритен, забавен и емпатичен. „Моята надежда за филма е, че е покана за всички да бъдат част от партито и да се откажат от нещата, които не ни служат непременно като жени или мъже“, каза Гъруиг пред New York Times в интервю.

В духа на тази безгрижна женственост, луксозната модна марка Valentino залага изцяло на един нюанс на горещо розово за своята колекция Pink PP есен/зима 2022/23. Концепцията е „да се направи повече с по-малко, като се увеличат максимално възможностите за изразяване при очевидната липса на възможности“.

Pantone дори прогнозира възхода на хипер женствената естетика. Тази година Pantone Цвят на годината е Viva Magenta - нюанс, който Leatrice Eiseman, изпълнителен директор на Pantone Color Institute, описва като „смел, пълен с остроумие и приобщаващ за всички“. Нещо повече, „смел е, безстрашен е, изобразява оптимизъм и радост“.

В прогнозите на Future 100 за годината тенденцията „изразен експресионизъм“ предрича промяна в несигурните времена отбелязвайки, че хората клонят към икономика на радостта.

Както и да бъде наречен този тренд – Barbiecore, pinktopia, женственост 2.0 – морето от розово се е превърнало в символ на жените, които връщат на мода и преформулират цвета като такъв, който олицетворява крайностите на женствеността – една нова, хипер женственост.