Clubhouse и бъдещето на гласовите социални мрежи

Общуването се измества към платформи за разговори с общности по интереси. Възможно ли е това да промени трайно социалните медии?

от Redlink , Източник: Wunderman Thompson Intelligence; WARC; The Drum
Clubhouse, бъдещето на гласовите социални мрежи

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Дали на хората вече им омръзва от картинки? Всички социални мрежи са препълнени с изображения, видеа и натрапчиви съобщения с мърдащи се образи. Спасението все по-често е мигриране към място, където гласът е единствената форма на контакт. Появяващите се непрекъснато апликации за гласови комуникации принуждават съществуващите вече социални платформи да преосмислят стратегиите си и да се опитат да наваксат.

В началото на февруари Clubhouse предизвикаха фурор с явяването на Илън Мъск в платформата като модератор на дискусия с Влад Тенев от Robinhood. Разговорът им надхвърля разрешения лимит от 5 000 човека във виртуалната „стая“ и в крайна сметка се появи като запис в youtube, за да го чуят всички желаещи. Следващият събеседник, поканен от Мъск, е Владимир Путин. Засега това е само покана.

Clubhouse се появява през май месец миналата година и е платформа, в която се влиза само с покана, като ползвателите имат виртуални стаи, в които провеждат различни дискусии. Както в случая с Мъск, в тези разговори понякога участват най-влиятелните хора в света. Слушателите в разговора могат да са и участници, това те решават сами. Към 18 февруари апликацията има 8 милиона сваляния в целия свят (според данни на App Annie), като 4 милиона от тях са в последния месец (по Apptopia). В това виртуално пространство вече присъстват предприемачи, журналисти, активисти и знаменитости, а елементът на покана създава вълнуващ елемент на „избраност“ и със сигурност отваря пътя за нови услуги с гласови комуникации.

Причините за този завой в дигиталните комуникации се дължи на желанието на потребителите за по-смислени контакти онлайн. Пример за това е платформата Discord, измислена първоначално за геймъри, които да си говорят докато играят. По време на пандемията общуването им продължава и извън игрите и платформата и еволюира в нещо по-голямо, където потребителите могат да общуват чрез аудио, видео и чат.

Какво можем да очакваме от бъдещето?

Clubhouse няма да остане единствен в тази ниша на пазара. На 2 февруари Джъстин Сън, създателят на криптовалутата TRON, обяви в туитър старта на китайския еквивалент на Clubhouse, наречен Two, който е съвместим и с Android и с iOS и има версии на английски и на китайски. Това не е последният нов играч в категорията. По-късно тази година се очаква появяването на Fireside - анонсиран като интерактивна платформа за подкасти, която обаче ще позволява слушателите да се включват в записите на живо, да слушат записани сесии и да добавят коментарите си.

Големите играчи няма да останат по-назад. Туитър вече тества виртуална стая за разговори на име Spaces, която ще позволява на потребителите да си създават свои аудио стаи за разговори. Според репортаж на New York Times в тази посока върви и фейсбук.

Развитие под въпрос. Засега въпреки бързото си развитие и стабилно финансиране, Clubhouse е интересен главно за хора, които с радост първи пробват всякакви новости, представители на технологичните компании, маркетинга и рекламата, но е много далече по масовост от другите социални мрежи. Това личи и по прегледа на най-популярните и обсъждани теми в платформата – както се шегува един потребител: „Това е нюзфийда на Linkedin, но със звук”.

Основното предизвикателство пред тези нови платформи е във възможността да се модерират разговори, протичащи в реално време по отношение на теми като насилие и тормоз. Когато компаниите решат да влязат в тези разговори, политиката им за контрол на съдържанието трябва да е много прецизна. Защитата на данните на потребителите също е на дневен ред. В същото време проверените и надеждни начини за провеждане на срещи и конферентни разговори са много и стават все повече - Google Hangouts, Skype, Join.Me, GoToMeeting, общи разговори в iPhone или Android, Slack, Zoom, Webex и най-обикновения телефонен разговор. Всички те са конкуренти на Clubhouse.

Clubhouse не предлага никакви стандартни формати за реклама. Ето защо за компаниите единственият вариант да присъстват там е чрез специално обучени модератори и именно това прави Clubhouse в момента. В зависимост от спецификите на продукта и посланието, модератори в различни стаи и на различни теми могат да станат своеобразни амбасадори. Един от първите опити в тази посока е на коняка Martell на Pernod Ricard, които работят с маркетинг инфлуенсърката Карън Сивил и чрез нея присъстват в седмичните ѝ дискусии с чернокожи жени със собствен бизнес. Това може да се окаже нож с две остриета – потребителите всъщност не мечтаят марките да ги ангажират непрекъснато с историите си и да им предлагат контент. Понякога те искат просто да послушат интересен разговор и да общуват с готини хора.

Светлото бъдеще. Ако успее да се справи с тези предизвикателства, може да се окаже вярно пророчеството на Дейв Морин от Clubhouse, че платформата ще отвори нова глава в начина, по който функционират социалните мрежи. Според Джейсън Цитрон, СЕО на Discord, платформите, в които хората общуват свързани от общи интереси и емоции, се нареждат по важност непосредствено след дома и офиса и са „третия център“ на живота. Остава Clubhouse да докаже, че е този трети център.