Сръбската Търговска Камара предизвиква бурни реакции с новия си рекламен клип, популяризиращ продукти местно производство

Рекламата е определяна като софт-порно, сексистска, унизителна и безвкусна

от Redlink
Сръбската Търговска Камара предизвиква бурни реакции с новия си рекламен клип, популяризиращ продукти местно производство Снимка: YouTube/PKS

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Търговската камара на Сърбия стартира проекта „Създадено в Сърбия“ и създава марката Cuvarkuća, за да осигури подкрепа на местните продукти и производители. Марката гарантира на потребителите висока качество и местен произход и помага на всички да бъдат сигурни, че купуват стоки от Сърбия и по този начин помагат на страната, на себе си и семейството си. Бизнесмени, които произвеждат в Сърбия качествени продукти от местен произход могат да кандидатстват за лиценз за ползване на търговската марка Cuvarkuća. Продуктът трябва да бъде създаден от най-малко 80 процента от вътрешните ресурси - труд и материали.

„Изберете плодовете на нашата страна, нашето слънце, нашето небе, нашите хора - изберете от повече от 600 вкусове и аромати, продукти от Сърбия с етикета Cuvarkuća“ гласи описанието на видеото, което Търговската Kамара на Сърбия сподели във всички социални мрежи в средата на Април. Впечатляващата реклама не само не показва конкретни местни продукти, но не говори и за тяхното качество и дори до самия ѝ край не е ясно какво популяризира, докато не се спомене Търговската Камара на Сърбия. Рекламата редува противоречиви сцени, които според мнозина определено провокират сексуални асоциации. Сред кадрите има чувствена целувка, мед капещ еротично върху устните на жена, но също и по гърба ѝ. И накрая, в последната сцена виждаме жена, която гали селскостопанска машина.

Рекламата предизвиква вълна от негативни реакции в социалните мрежи. Съдейки по коментарите, гражданите на Сърбия са единодушни, че рекламата е меко казано безвкусна.

Ако целта на Сръбската Търговската Камара с тази реклама е била провокацията, то рекламата определено е успешна. Освен стотици граждани, отношение към рекламата изразяват редица политици, женски организации и Комисарят за защита на равенството Бранкица Янкович. Тя заяви, че рекламната кампания на Сръбската търговска камара, е обидна и сексистка. Според нея в рекламата жените се свеждат до обект, което по никакъв начин не може да бъде свързано с показаните продукти, но също така представлява и обида за достойнството на всички жени. „Не е необходимо да бъдете експерт по равенството между половете, за да разберете как подобно съдържание поддържа и насърчава стереотипите на пола. Не е необходим опит, за да се разбере, че конкретна реклама изпраща неподходящо съобщение за това какви са истинските марки и продукти на Сърбия", заяви комисар Янкович. Комисарят призовава всички компании и маркетингови агенции да спазват разпоредбите и да се въздържат от създаване на съдържание, което насърчава и задълбочава стереотипите.
Журналистът Татяна Войтеховски написа в профила си в Twitter: „Искам да знам кой е предложил и кой е одобрил еротизирането на официалното представяне на сръбските продукти до степен, в която в крайна сметка една жена гали мотокултиватор“. Макар и да не става ясно кои са създателите на скандалната реклама, говорейки пред телевизия K1, Председателят на Търговската камара на Сърбия Марко Чадеж казва, че видеото е направено, за да привлече вниманието. Според него то "е много по-малко провокативно от някои реклами, които се показват днес в света". "Вижте рекламите за Fiat и Schweps, ако рекламата на Сръбската Търговска Камара е сексистка, тогава техните реклами са порнографски", каза Чадеж. Той каза още, че авторът на видеото е жена и че е убеден, че намерението й не е било по никакъв начин да обижда жените." Според него кампанията за „Čuvarkuća“ е успяла да привлече вниманието и целта е постигната, тъй като веднага след старта на противоречивата реклама продажбата на продукти с марката "Cuvarkuća" са скочили средно с 40%.

Сръбската Търговска Камара има и друга реклама на марката „Čuvarkuća“, отново целяща популяризирането на продукти, които са „произведено в Сърбия“. Тя е подчинена на същата идея, с послание поднесено по подобен начин, стартирала заедно със скандалния клип, като дори има общи кадри с него, но някак си остава в неговата сянка и не достига тези нива на популярност.