Red Chair Talks на ФАРА 2022 – Къде е бюрото на рекламиста?

Панел на Redlink на фестивала ФАРА с участието на Десислава Олованова – CEO McCann София, Мая Миланова – HR експерт и съосновател на mindhire.me и Любов Кирилова – съосновател и лектор в Happiness Academy

от Redlink
Red Chair Talks на ФАРА 2022 – Къде е бюрото на рекламиста?

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Работата и работното място се промениха необратимо след пандемията. Може би това е големият шанс на рекламната гилдия да се възползва от тези промени, за да стане мечтано място за работа. Как промените в начина на работа се случват в България и какви възможности имат агенциите да заемат първите места сред желаните работодатели – тези въпроси станаха център на дискусията на панела на Redlink, част от програмата на ФАРА 2022.

Дигитални и уязвими.
Пандемията и локдауна предизвикаха дигитализация с темпове, изпреварващи прогнозите с години. Според проучване на Ипсос и Световния икономически форум, направено сред 21 000 човека в 27 страни, 72% от тях предпочитат животът им да се промени значително, отколкото да се върнат към „старото нормално“. Промените, които хората искат да задържат завинаги, са свързани с предимствата от дигитализацията, хибридната работа, по-добрия баланс между работата и личния живот.

Очевидно дигиталната работа е необратимо част от ежедневието, но освен очевидните предимства, тя има и скрити предпоставки за стрес, които стават все по-очевидни. На този стрес в дигитална среда е посветено проучването StressLess на Happiness academy, представено от Любов Кирилова.

Панацея ли е хибридната работа?
Дистанционната работа вече не е абстрактна възможност или тест, а реалност, през която всички сме минали. Според проучване на Accenture от май 2021 – 83% смятат хибридната работа за оптимална. Това потвърждава, че и работата в офиса има своите предимства.

Данните са от сайта mindhire.me и Мая Миланова споделя експертно мнение за това как може да се съчетаят предимствата на двете работни места, какви са новите добри практики в HR в новата работна реалност и как те могат да намерят място в рекламния бизнес. Според нея има достатъчно много позиции, за които дистанционната работа е възможна и това става едно от условията за назначаване на млади хора на работа - те го поставят като въпрос. Мая Миланова сподели наблюдения и опит от аутсорс бизнеса, в който повечето служители са под 30-годинишни и където процесите са изцяло оптимизирани да се случват дигитално - не само наемането на работа, но и обученията, оценяването на постиженията, актуализиране и развиване на умения за кариерен ръст. Много високо се ценят обученията, помощта за менталното здраве - у нас тя не се изисква и не е популярна като работна придобивка, но много работещи, които са се възползвали, след това признават, че са усетили полза и разлика в състоянието си.

Десислава Олованова споделя опита си от наемане на хора в условията на пандемия и дистанционна работа. Рекламният бизнес е специфична работа, изискваща креативност и добра синергия между хората. Ето защо започване на работа изцяло дистанционно засега не е възможно. Необходимо е новите хора да ходят в офиса, за да станат част от агенцията.

#RedChair и работното място на гилдията.
Участниците в интервютата от новата видео-рубрика RedChair на Redlink споделят мненията си за хибридната работа и къде работят в момента. Като цяло работата в офис изглежда неизбежна за креативния и комуникационен бизнес. Десислава Олованова – CEO McCann Sofia е взела друго решение – всички в McCann са свободни да вземат решение от къде да работят. Нейното мнение е, че дистанционната работа може да освободи допълнително време и да помогне за оптимизиране на работата. Това помага на креативния процес. Наградите, спечелени от McCann за кампанията им за Mastercard именно в този труден период, са в някаква степен и плод на тези промени.

Може би това е един от отговорите как рекламата да стане мечтана професия – каквато тя в момента не е.

Проблемът с кадрите не е специфично български. Според доклад на Форестър липсват 50 000 човека за агенциите по света, на всички нива. Всеки от панелистите има своя гледна точка за това как изглежда мечтаното работно място. И преди да се появи реалната заплаха от развитието на изкуствения интелект, важно е да се знае и какви умения на хората в рекламата ще останат незаменими и занапред. Без значение къде ще е мястото, от което ще се развиват и проявят.