Винсент Ван Гог и Фрида Кало получават корекции от клиенти в коментираната от рекламната индустрия кампания за наградите на APIC

Вижте „Достойно за музей“ и “Фокус групи“ - видеата от кампанията за насърчаване на участието в наградите на AICP, създадени от BBDO

от Redlink

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

APIC (Асоциацията на независимите търговски продуценти в САЩ) създаде една силно резонираща в цялата рекламна индустрия кампания за насърчаване на участието в Наградите на AICP 2024. Наградите на AICP се състоят от три конкурса - The AICP Show: The Art & Technique of the Commercial, The AICP Next Awards и AICP Post Awards, а победителите в тях ще бъдат представени на 06.06.24 в МoМА (Музея на модерното изкуство в Ню Йорк). Наградените реклами стават част от архивите на Департамента по кино в MoMA Ню Йорк, където могат да бъдат изучавани от бъдещите поколения и са достъпни за използване или изложби от кураторите на музея.

Изключително забавната и коментирана от рекламната индустрия кампания на AICP използва двама велики художници – Винсент Ван Гог и Фрида Кало, за да представи предизвикателствата при създаването на „достойна за музей“ реклами в две изключително забавни видеа заснети от Браян Билоу от продуцентската компания O Positive Films. В първия филм, „Достойно за музей“(Museum-Worthy), зрителите са транспортирани в студиото на Ван Гог, където той получава обратна връзка за емблематичната си картина „Звездна нощ“ на съвременен маркетингов език, от хора, които макар и облечени в дрехи от периода, очевидно са акаунти в агенция. "Клиентът харесва картината", казва единия, "те просто я намират за малко, хм, тъмна“ и макар и да харесват заглавието предпочитат да изобразява ден, предлагат му да включи инфлуенсър, както и да смени формата на картината. По същия начин, Фрида Кало се сблъсква с обратна връзка за своя „Автопортрет с маймуна“, тъй като един от младшите служители на клиента намира елементи от картината за "конфронтационни и разсейващи", съпругът на клиентката не разбира картината, пък и според изследванията хората харесват повече кученца, отколкото маймуни. Очаквано, нито един от художниците не приема критиката и предложените от клиентите корекции добре, подчертавайки посланието на AICP, което гласи: "Трудно е да се направи изкуство, достойно за музей. Още по-трудно е да се правят реклами, заслужаващи да бъдат в музей."

Вторият филм-„Фокус група“ показва как картината на Ван Гог „Звездна нощ“ е оценявана и коментирана от средностатистически хора от 19-ти век, точно както в наши дни се тестват произведенията на рекламните творци. Не е изнендаващо, че съвременниците на Ван Гог намират картината за "ужасяваща", тъй като не прилича на нищо, което са виждали до сега. "Дали е направено от дете?", пита една жена от фокус групите, докато общото заключение е, че трябва да бъде „преосмислена‘.

Доста след изтичането на крайния срок за подаването на заявки за наградите на. AIPC 2024, видеата продължават да привличат вниманието на рекламната индустрия и да предизвикват дискусии, а „Достойно за музей“ получи статус Staff Choice ( избор на персонала) от платформата VIMEO. Ситуациите показани в историите на великите художници са до болка познати на всеки творец в рекламата, имал досег с корпоративния свят. Забавните видеа не само подчертат възможностите, които участието в наградите на AICPпредоставя за обезсмъртяването на тяхната работа, но макар и индиректно отправят призива към корпоративния свят „Оставете творците да бъдат творци, доверете се на тяхната визия“.

Двете видеа са създадени по творческа концепция на творчески екипи на BBDO, водени от Крис Бересфорд-Хил, главен творчески директор на Северна и Южна Америка.