Постковид красота – какви са новите тенденции в козметиката

Несресани на дивана с изключена камера не е цялата истина за това как изглеждат хората по време на карантина.

от Redlink
Постковид красота – какви са новите тенденции в козметиката

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Началото на пандемията наистина бележи драматичен спад в продажбите на декоративна козметика, но когато стана ясно, че всичко това ще е за дълго, на хоризонта се задават няколко нови тенденции.

Грим за настроение

Google отчита 350% ръст на търсенията за ярък грим за очи. В Тик Ток и Инстаграм блогърите правят маратони по креативно гримиране в домашни условия, като в тях се включват и знаменитости като Марк Джейкъбс, Зоуи Салдана и Джейсън Момоа. Тази тенденция се запазва и след отпускането на мерките – купуват се основно средства за гримиране на очи и оформяне на вежди. Нищо, което се носи под маската.

Специални грижи у дома

Търсенията на „спа за лице в домашни условия“ имат ръст от 297% в Pinterest. Всички продукти за ефективна грижа имат ръст, като тези с витамин С или хиуларонова киселина се продават с 20-40% повече от преди карантината (по данни на Spate). Не е изненада, че ръст от 46% имат и средствата за защита от синята светлина на екрана.

Успокояващи аромати

Aromatherapy Associates имат ръст от 480% в продажбите спрямо 2019 година. Причината – огромно увеличение в търсенето на така наречените „функционални“ аромати. Търсенето на нормалните аромати за дома пада, но расте интересът към всякакви аромати и масла за спокойствие, снемане на стреса и релакс. Освен това вече преболедувалите от корона вирус възстановяват обонянието си с различни упражнения с етерични масла.

Спокойствие на всяка цена

По данни на Sensor Tower приложенията за медитация са свалени два милиона пъти повече през април, отколкото през януари – данните са за целия свят. На първите две места са Calm и Headspace, познати и у нас. Това е напълно в унисон с грижата за себе си, която е в центъра на козметичната индустрия тази година. Много козметични марки и бюти-инфлуенсърки работят в тази посока, като организират сеанси по медитация с маска на лицето, звукотерапия и така нататък.

DIY преди всичко

Според проучванията на Bazaar Voice 49% от жените са започнали да си правят сами маникюра и педикюра, 42% сами да се грижат за кожата на лицето, а 26% да си боядисват косата сами. Съответно има ръст в продажбите на бои за коса, средствата за поддържане и запазване на цвета, продукти за домашен маникюр и педикюр, както и ножици и машинки за подстригване.

Чиста красота

Тенденцията, наречена Clean beauty, е във възход. Не става въпрос за търсенето на натурални съставки, това вече е минало, сега хората искат да знаят много повече. Преди да купят някакъв продукт, потребителите проучват съставките му, влиянието му върху здравето и околната среда. В епохата на вируса нищо не бива да се пипа с ръце многократно, затова опаковките с дозатори са хит. Всичко това до голяма степен се улеснява от онлайн пазаруването, където има достатъчно време за проучване и избор. С две думи – бъдещето е все по-дигитално. Това едва ли е изненада за някого.