Парфюм с мирис на море преди замърсяването

Нов парфюм от O Boticário улавя аромата на емблематичен залив в Бразилия преди замърсяването му.

от Redlink
Парфюм с мирис на море преди замърсяването

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Миналата година италианският супермаркет Italmark представя своя нов аромат за дома: тръстиков дифузьор с аромат на алпийски цветя, застрашени от изчезване и създаден, за да подчертае загубата на биоразнообразие в Северна Италия. Сега бразилският гигант за красота O Boticário пуска подобна концепция: парфюм, наречен Extinto.

View this post on Instagram

A post shared by O Boticário (@oboticario)

Както посочва марката, когато една естествена среда претърпи деградация, нейният специфичен аромат е едно от първите неща, които изчезват. Встъпителният аромат в линията Extinto на O Boticário има за цел да възпроизведе как миришеше емблематичният бразилски залив Гуанабара, преди да бъде покрит с боклук и водите му да станат мътни – 18 хиляди литра сурови отпадни води се изхвърлят в залива всяка секунда. O Boticário описва парфюма като изразяващ "свежестта на водите и тучната зеленина на горите, с ефект на роса".

За разлика от домашния аромат на Italmark, Extinto не се предлага за покупка, въпреки че клиентите могат да усетят аромата в избрани магазини O Boticário. Следвайки залива Гуанабара, Extinto ще улови аромата преди замърсяването на застрашени природни зони на други континенти: Мадагаскар, Калабрия, Ню Делхи и Арнхем Ленд.

Всеки, който посети залива Гуанабара сега, много трудно ще повярва, че някога е бил девствено място с природна красота и дом на стотици афали (вид делфини). Пресъздаването на миризмата на залива, преди да се превърне в отровно сметище, е мощен начин за свързване на хората с това, което е било изгубено – по-интуитивно и емоционално резониращо от статистиката или прекалено познатите изображения на боклук, носещ се по водата.

Навлизането под кожата на потребителите може да бъде от ключово значение за провокиране на отговорно поведение. Въпреки че O Boticário управлява над 4000 пункта за събиране на празни козметични опаковки от всяка марка и също така предлага презареждане, нивата на рециклиране и връщане са ужасно ниски в различните индустрии. Например в McDonald's в Германия клиентите плащат депозит от 2 евро за чаши за многократна употреба, но само 40% от чашите се връщат в ресторантите.

За да се справи с проблема, O Boticário ще си партнира с стартъп ускорителя на Grupo Boticário за иновативни решения за управление на твърдите отпадъци, като същевременно продължава да тласка потребителите към колективни действия – „Или ще променим навиците си, или красотата и миризмата на най-красивите места на планетата ще изчезнат."