Трансмедийното бъдеще на Amazon и Netflix

Видео контентът не е достатъчен – платформите разчитат на гейминг и преливане на съдържание между различни формати, за да задържат вниманието на потребителите.

от Redlink
Трансмедийното бъдеще на Amazon и Netflix

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Amazon Games скоро ще навлезе в „по-редовен ритъм на пускане на игри“, според вицепрезидента Кристоф Хартман. В свое интервю пред Variety той говори за развитие, което сочи към трансмедийно бъдеще, подобно на това, към което се насочва Netflix.

Трансмедийната стратегия – тоест игри, които могат да бъдат превърнати в телевизионни сериали и обратното – има смисъл за медийните компании, тъй като ефективно запазва собствеността на съдържанието вътрешно, заедно с вниманието на потребителите и печалбите.

За марките обаче това е различна история, тъй като непосредствените възможности за закупуване на реклама в игрите са ограничени. Те ще трябва да възприемат различен подход, който включва повече използване на партньорства (подобно на начина, по който Pringles работи с Xbox и разработчика на игри Raw Fury, за да създаде герой, който може да бъде поставен в съществуваща игра).

Amazon Games пуска няколко големи заглавия през есента, сред тях Throne of Liberty и New World: Aeternum, като и двете ще бъдат достъпни за PC, PlayStation 5 и Xbox Series X и S конзоли. „Сега имаме осем игри в разработка и наистина се стремим към по-редовен ритъм на пускане на игри“, казва Хартман пред Variety.

Досега гейминг индустрията се движи от хардуера, казва Хартман. Всяко ново поколение конзоли позволява да се правят различни игри, но драйвърът всъщност традиционно е хардуерът. Сега това се променя. Хардуерът става все по-добър и по-добър, но подобрението се случва малко по-бавно, отколкото е например между PlayStation и PlayStation 2. Затова Хартман смята, че новото подобрение ще бъде от страна на софтуера. AI ще определя гейминга на бъдещето. И той вярва, че Amazon като компания е идеално подготвена да стане основен играч в това игрово пространство.

Новината следва усилията на стрийминг конкурента Netflix да разшири избора си от игри, за да включи по-интересни като сюжет заглавия. След навлизането си на пазара на игри през 2021 г., Netflix бързо преминава от просто изграждане на библиотека от игри инкорпорирани в стрийминг услугата (включително AAA серията Grand Theft Auto), към създаване на собствени гейминг разработки. Докато Netflix Games в момента е фокусиран върху игри за мобилни устройства, той надгражда технологията за стрийминг в облак, за да позволи на абонатите да гледат игри по телевизията.

„На хоризонта се задава свят, в който Amazon пуска игра, достъпна едновременно за компютър, конзола и мобилно устройство, като същевременно сюжетът е наличен и като телевизионен сериал или анимация в платформата Prime Video“ – прогнозира пред Variety Joost van Dreunen, професор по бизнес и експерт в индустрията за видеоигри.