TikTok премахва препоръките на съдържание

TikTok предлага да се откаже от алгоритъма си за препоръки, за да отговори на предстоящия Закон за дигиталните услуги (DSA) на ЕС.

от Redlink
TikTok премахва препоръките на съдържание

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Законът за дигиталните услуги, който беше ратифициран от Европейския парламент миналия октомври, е част от пакет от мерки за справяне с конкуренцията в света на технологиите и за създаване на по-безопасно дигитално пространство чрез законова защита на правата на потребителите в региона.

Европейското технологично законодателство обикновено има въздействие и извън континента - например много държави въведоха закони за защита на личните данни на потребителите, след като европейската GDPR регулация влезе в сила през 2018 г.

Областта, която касае TikTok, обхваща използването на лични данни. Съгласно новите правила платформите трябва да предлагат опция за препоръчване на съдържание, която не изисква проследяване на лична информация. В резултат на това TikTok скоро ще въведе в Европа версия без алгоритми за препоръчване на съдържание.

В актуализация, публикувана в блога на компанията, TikTok обявява серия от нови мерки, като прави това преди крайния срок на 28 август.

Опции за персонализация: „For You и LIVE ще показват популярни видеоклипове както от местата, където потребителите живеят, така и от целия свят, вместо да им препоръчват съдържание въз основа на личните им интереси“, обясняват от компанията. Видеата ще бъдат показвани в хронологичен ред.

Неперсонализирано търсене: Потребители, които влизат да търсят в платформата, ще виждат резултати, съставени от популярно съдържание от техния регион и език.

Персонализирана реклама за тийнейджъри: Европейските потребители на възраст 13-17 вече няма да виждат персонализирана реклама въз основа на тяхната онлайн активност.

По-голяма прозрачност на модерирането: „Съгласно DSA, ние ще предоставим на нашата общност в Европа информация за по-широк набор от решения за модериране на съдържанието.“

Подобрени възможности за потребителите: новата система ще позволи на европейците да „докладват съдържание, което смятат за незаконно, включително реклама“.

Тези промени имат потенциала да повлияят значително на рекламата и то не само на тази, насочена към тийнейджърите.

Продължителността на престой и високата ангажираност на потребителите на TikTok обикновено се приписват на алгоритъма за препоръки на платформата, който не е докрай ясен.

Това обаче не е единствената засегната компания. През април беше потвърден списък от 19 глобални платформи – големи онлайн платформи или търсачки – които ще трябва да се придържат към най-стриктното ниво на регулация.

Най-големите промени са свързани с прозрачността на алгоритмите и мерките за смекчаване на потенциалните вреди. Други рестрикции включват ограничения за рекламиране на деца и опция за потребителите да се откажат от персонализирани препоръки.

Все пак не всички новини са лоши. Въпреки че може да има известни пречки за платформи и рекламодатели, които търсят обхват, има по-сериозни ползи в рамките на законодателството като например механизъм, който помага на академичните изследователи да откриват системните алгоритмични рискове.