Седмица 25 – УЕФА

Средноседмичната гледаемост за периода 17-23 юни е малко над миналогодишната и заслугата за това е изцяло на УЕФА, тоест на провеждащото се в момента европейско първенство по футбол.

Текст: Елица Павлович; Петя Розева от Redlink
Седмица 25 – УЕФА

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Футболните срещи заемат повечето позиции в горната част на класацията с най-гледаните предавания за цялата телевизионна аудитория 4+ и дори още повече места в топ предаванията в класацията за по-тясната група 18-49 години. Интересното е, че като се изключи най-гледания мач Полша – Австрия, има разлики в предпочитанията на двете аудитории. За хората между 18 и 49 години на второ място е срещата Турция-Португалия, а на трето Белгия-Румъния и тези три мача заемат първите три места като най-гледани предавания, а новинарска емисия се появява чак на осмо място.

За всички зрители над 4 години не е така и новините на бТВ в неделя и „Защо, господин министър?“ са на трето и четвърто място. Отново начело са мачове, излъчвани по БНТ и това променя драстично резултатите на самата телевизия.

На графиката се вижда, че от началото на европейското средноседмичните рейтинги на БНТ достигат рекордни нива. Разбира се те са до два пъти по-ниски от тези на големите конкуренти, тъй като се осредняват с всички други предавания по БНТ, но за самата телевизия това е вероятно най-големия пик през годината, защото олимпиадата традиционно не предизвиква такъв голям интерес.

Подреждането на мачовете с оглед кумулативните рейтинги показва различно предпочитание на зрителите и се вижда, че всъщност мачът Испания – Италия е най-гледан от зрителите, следван от Германия-Унгария. Натрупването на рейтинги показва, че всъщност мачовете имат резултати, близки до тези на най-гледаните риалити формати в активния телевизионен сезон.