Работещите в продажбите, медиите и маркетинга са най-уязвими

Психичното здраве на хората, работещи в продажбите, медиите и маркетинга, е най-силно засегнато от кризата с разходите за живот.

от Redlink
Работещите в продажбите, медиите и маркетинга са най-уязвими

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Годишното проучване на Healthier Nation Index на Nuffield Health разглежда въздействието на кризата, свързана с покачващите се разходи за живот и показва кои от работещите в Обединеното кралство са почувствали най-голямо въздействие. Проучването обхваща 8 000 служители в различни сфери и е проведено през февруари 2024 година.

Продажбите, медиите и маркетингът се оказват този сектор на бизнеса, където служителите са най-засегнати: 76% от анкетираните служители отговарят, че разходите за живот са повлияли негативно на психичното им здраве.

Здравеопазването е втората най-засегната индустрия, като 65% от служителите съобщават, че психичното им здраве е било засегнато от финансово напрежение.

63% от служителите на пълен работен ден и 61% от служителите на непълно работно време казват, че разходите за живот или промяна в личните финанси са се отразили негативно на психическото и физическото им здраве през последните 12 месеца.

64% от анкетираните жени са съгласни, че разходите за живот са оказали влияние върху психичното им здраве в сравнение с 53% от мъжете.

Колкото по-ниска е заплатата, толкова по-висок е процентът на по-лошо нетно финансово състояние: 66% от тези, които печелят под £15 000, са засегнати, следвани от 64% от тези, които печелят между £15 001 и £25 000.

Може само да се спекулира защо служителите от продажбите, медиите и маркетинга са пропорционално по-негативно засегнати от здравните работници – някои от причините са, че началните заплати са ниски, очакванията към работата са различни, липсва синдикалната подкрепа, налична в здравеопазването – но каквато и да е причината, това сочи нужда мениджърите да преразгледат начина, по който са структурирани компаниите и ползите, които предлагат на своите служители.

Компаниите трябва да обърнат внимание на следните въпроси:

Справедливо заплащане - Гаранция, че всички служители получават справедливо възнаграждение за работата си, което може не само да помогне за намаляване на финансовия стрес, но и да повиши морала и удовлетворението от работата и да помогне за създаването на по-хармонична работна среда.

Равни възможности за повишение - Ясните и справедливи пътища за кариерно израстване могат да мотивират служителите, да увеличат ангажираността с работата и да увеличат задържането на персонала.

Прозрачна култура на работното място - Това може да изгради доверие между работници и работодатели и да намали безпокойството относно отговорностите и сигурността на работата.

Достъп до подкрепа - Освен вътрешна подкрепа, работодателите трябва да осигурят възможности и за външна подкрепа, налична за служители, които може да изискват повече поверителност за нещо толкова лично като финансовото им състояние.