PayPal+Pinterest – задава се новата супер апликация

Сделката за придобиване от PayPal на платформата Pinterest може да се окаже една от най-големите новини за годината.

от Redlink
PayPal+Pinterest – задава се новата супер апликация

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Фирмата за плащания PayPal е отправила оферта от 45 милиарда долара за придобиване на фокусирания върху вдъхновението сайт за социални медии и пазаруване Pinterest. В случай, че се сключи, това може да се превърне в една от най-големите сделки за потребителски технологии – с поглед върху комбинация от социални медии, финансови услуги и дигитална търговия.

Тази бъдеща сделка има значение поне по две причини.

На първо място това е наистина огромна сделка. Най-близкото като размер придобиване в потребителските технологии е на Slack от Salesforce за 27,7 милиарда долара през 2020 г.

Второто и по-важно е това, което потенциалното придобиване (намерението за което е съобщено за първи път от Bloomberg) казва за възможностите, които PayPal търси и посоката, в която върви стратегически. След придобиването на услугата за намиране на изгодни сделки Honey през 2019 г. и японската платформа за купуване сега – плащане по-късно Paidy миналия месец, компанията вече натрупа арсенал от финансови услуги.

Но Pinterest е от различен мащаб, отваряйки врата за PayPal в нова категория и сред сериозна потребителска база от 459 милиона месечни потребители, в добавка е много влиятелна платформа за маркетинг, с процъфтяващ бизнес за дигитална търговия.

Всичко това проправя пътя за едно ново супер приложение. Западните технологични фирми отдавна мечтаят да могат да предоставят пакетите от услуги, предлагани от „супер приложения“ като WeChat на Tencent в Китай. Още през юли главният изпълнителен директор на PayPal Дан Шулман описва в общи линии подобен план пред Financial Times като комбиниране на съобщения, спестявания, плащания и парични преводи, пазаруване и дори криптовалута.

Трудната част обаче не е в предоставянето на услуги на хората, а в това как да бъдат накарани потребителите да се ангажират и да използват приложението редовно – PayPal се надява, че примамлива и ангажираща платформа като Pinterest ще осигури точно това. В този смисъл бъдещото придобиване не е просто покупка на аудитория. Преместването на хората от потребители на платформа за настроение, каквато е Pinterest, към финансова платформа е наистина много амбициозна задача.