Мис AI – първият в света конкурс за създадени от AI модели и инфлуенсъри

Жури, в което влизат и двама създаден с AI виртуални инфлуенсъри, ще оценява външния вид и присъствието в социалните медии на кандидатите

от Redlink
Мис AI – първият в света конкурс за създадени от AI модели и инфлуенсъри

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Някои от най-влиятелните инфлуенсъри в социални медии са млади жени, които привличат голям брой последователи изцяло благодарение на външния си вид. С появата генерираните от AI изображения и с напредването на технологиите обаче, все по-голям брой виртуални модели също печелят голям брой последователи в социалните медии, колаборират си успешно с брандове и носят нелоши приходи на създателите си. Виртуалните, генерирани с помощта на AI модели стават все по -популярни и някои телевизионни канали и новинарски станции, като базирания в Лос Анджелис Channel 1, също експериментират с използването на създадени с AI водещи. Друг пример е виртуалният модел Алба Ренай, която обяви, че ще бъде водеща на специален седмичен сегмент на испанската версия на „Сървайвър“. Така че почти 140 години след първия конкурс за красота (състоял се през 1888г. в белгийския град Спа), обявяването на старта на първия в света конкурс са създадени с AI модели и инфлуенсъри – Мис AI, изглежда като логична стъпка в развитието на тази индустрия. Условието за участие в конкурса „Мис AI” e участниците "да бъдат 100% генерирани от AI", въпреки че няма ограничения за използваните инструменти. "Mис AI приветства творения, произведени с всякакъв тип генератори на изображения, независимо дали става въпрос за DeepAI, Midjourney или ваш собствен инструмент", се казва в правилата на конкурса.

Конкурсите за красота си навлякоха критики за популяризирането на нереалистични стандарти за красота, а възникването и набирането на популярност на създадените с AI виртуални инфлуенсъри не допринася за разширяването на културните представи за това, кое е привлекателно. Но в конкурса „Мис AI” моделите ще бъдат оценявани не само по техните естетически качества, а и за присъствието и влиянието си в социалните медии, като се вземат предвид метрики като броя на последователите им, ангажираността им и темповете на растеж на фенската им база. Третия фактор, който конкурсът „Мис AI” ще оценява кандидатурите е уменията за работа с AI инструменти, използвани при създаването на претендентките.

„Мис AI“ е проект, разработен от World AI Creator Awards в партньорство с FANVUE - базирана на абонамент платформа, която хоства виртуални модели и това е първият им конкурс, но те споделят че в бъдеще възнамеряват да организират и други подобни конкурси.
"Споделяме визията WAICAs да станат Оскарите на икономиката на създателите на AI", заявява съоснователят на Fanvue Уил Монанаж в изявление.

Като при всеки конкурс за красота и в „Мис AI” специално жури ще определи класираните на първо, второ и трето място, които ще си разпределят награден фонд от над 20 000 долара. Носителката на титлата „Мис AI“ ще спечели парична награда от 5000 долара, промоция на платформата Fanvue и PR поддръжка на стойност повече от 5000 долара. Виртуалните победители ще бъдат обявени на 10 май, като по-късно през месеца ще се състои онлайн церемония по награждаването.

Журито на „Мис AI“ имa 4 члена, като двама от тях Айтана Лопес и Емили Пелегрини са създадени с AI инфлуенсъри.

View this post on Instagram

A post shared by Aitana Lopez| Virtual Soul (@fit_aitana)

Айтана Лопес – виртуалното момиче от Барселона има над 300 000 последователи в Instagram и печели средно по 11 000 долара на месец от колаборации с модни брандове. Вторият AI член на журито – Емили Пелигрини има повече от 250 000 последователи в Instagram и става известна с това, че привлича вниманието на спортни звезди и милиардери, които й пишат и искат да се срещат с нея, мислейки я за реална персона. Останалите двама членове на журито на „Мис AI” са предприемача и PR конултант Андрю Блох и Сали-Ан Фосет - историк на конкурси за красота и автор на книгата Misdemeanours: Beauty Queen Scandals.