Летящ старт за телевизионната реклама у нас

На фона на предпазливост и лек спад в целия свят, в България телевизионната реклама през януари отбелязва голям ръст.

Текст: Елица Павлович; Петя Розева от Redlink
Летящ старт за телевизионната реклама у нас

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Телевизионната реклама в България затвърждава лидерското си място като избор за комуникация, с двуцифрен ръст още в първия месец на годината. Общото количество продадени рейтинг точки (TRPs) е с 11% повече от първия месец на 2021 година. Ръст се вижда и при трите големи ТВ групи, като най-голям е в групата на The Sales House, но с по-малка стартова база, докато при НБГ (Нова Броудкастинг груп) е значителен и като абсолютно стойност, и като процент, а при бТВ и каналите от тяхната група увеличението е по-малко. БНТ засега са с много голям спад, но там динамиката на рекламните инвестиции зависи от излъчваните събития и олимпиадата и футболът със сигурност ще подобрят представянето на националната телевизия.

Разгледани през брутни инвестиции, цифрите са още по-впечатляващи, но тези стойности са естимирани на база тарифи на телевизиите, без да се калкулират отстъпките и бонусите по сделките, така че не могат да са обективен показател за промените. Единственият извод от сравнението между ръста в брутните приходи и ръста в общия брой рейтинг точки е, че на пазара има реална инфлация – ръст на цените – тъй като приходите растат с по-голям процент от рейтинг точките.

Януари е сред най-евтините месеци за ТВ реклама през годината и това също обяснява интереса на рекламодателите към него. Освен това има групи продукти, които традиционно са по-активни в този период – например лекарствата за настинка и грип или търговците, които имат сезонни намаления. На графиката се вижда, че и миналата година първия месец на годината е бил доста по-силен от 2020 година.

На фона на тези добри новини данните от Global Marketing Index на сайта WARC, който проследява рекламните вложения в целия свят, отчита предпазливо начало на годината и спад на инвестициите във всички медийни канали. За дигиталните рекламни формати, включително мобилните, намалението е с около два пункта, толкова е и за телевизия. По-голямо е намалението за външната реклама, за която сезонът с по-къси дни и студено време не е най-благоприятен. Радиото за първи път от половин година насам има такъв спад, че нивата му са под тези от януари миналата година.

Предстои поредната интересна година за рекламния пазар. Едно от големите предизвикателства е, че настоящата година е трудна за сравнение с предишната – година на възстановяване и предпазливост или с кризисната 2020 година. Надяваме се, че 2021 стана отправна за нормален растеж и стабилни инвестиции.