Компаниите за доставки намират бързи пътища в метрото

Метрото на Мадрид започва да работи като услуга за доставка като част от пилотния проект „Última Milla“.

от Redlink
Компаниите за доставки намират бързи пътища в метрото

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Японското правителство работи върху автоматизирано трасе за товарни конвейри с дължина 310 мили, който да замени 25 000 камиона, като първият участък трябва да бъде завършен до 2034 г. Паралелно с това Мадрид преосмисля съществуващата инфраструктура с подобна цел – улесняване на пренасянето на товари из града. Проектът Última Milla, обявен миналия месец от регионалния президент Изабел Диаз Аюсо, ще накара пакетите да пропускат микробусите за доставка и вместо това да вземат метрото на Мадрид. Инициативата има за цел да премести 5000 колета дневно от задръстените улици в метрото на града.

Първата фаза на пилотния проект, току-що стартиран на линия 12 на MetroSur, включва специален влак, който превозва около 700 пакета дневно между 19:00 и 20:00 часа. Четири станции ще служат като пунктове за събиране, като служителите на Metro ще наблюдават товара преди предаването му на куриерската компания GLS Spain за крайна доставка. Втората фаза е планирана за четвъртото тримесечие на 2024 г. и ще се фокусира върху транспортирането на стоки от периферията на Мадрид до зоната с ниски емисии на града. Преди да започнат пътническите услуги, ранен сутрешен влак ще превозва приблизително 400 колета до гара Embajadores, където ще бъдат събрани за доставка с велосипед или пеша.

Тъй като градското население продължава да расте и електронната търговия процъфтява, креативните подходи към логистиката подобни на Última Milla в Мадрид могат да осигурят план за други градове, борещи се със задръстванията и замърсяването на въздуха.