Само един от трима българи разпознава изкуствен интелект в онлайн магазини за мода

Проучване на водещата европейска модна търсачка GLAMI предoставя данни и изводи за нагласите на българите към изкуствения интелект при пазаруване на модни стоки

от Redlink
Само един от трима българи разпознава изкуствен интелект в онлайн магазини за мода

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

През 2023-а година станахме свидетели на истински бум, който беше предизвикан от напредъка на генеративните системи, базирани на изкуствен интелект (AI) Въпреки че тези алгоритми все още търпят усъвършенстване, те вече се превръщат в ключов фактор за бизнес развитето в повечето индустрии. По данни на консултантската компания McKinsey & Co., 73% от висшестоящите мениджъри в модната индустрия отдават приоритетно значение на генеративния AI за развитието на техния бизнес. От друга страна, само 5% от ръководителите смятат, че разполагат с необходимите ресурси, чрез които да се възползват напълно от възможностите на тази технология. Това на свой ред им налага много внимателно да подберат областите, в които да интегрират AI.

Ето защо вероятно тепърва предстои масовите потребители да се срещнат с внедрените генеративни алгоритми в различни сектори, свързани с предлагането на стоки и услуги. Този извод се подкрепя и от проучване, което представя водещата европейска модна търсачка GLAMI. Анкетата е проведена сред 6679 души* в България, а отговорите показват нагласата на потребителите през изминалата 2023-а година към AI при пазаруването на модни стоки.

75% от участващите не са открили наличието на AI в онлайн магазините за дрехи и обувки – 42% са заявили, че не са го забелязали в такъв, а 33% не са сигурни в това. Оказва се, че алгоритмите са били разпознати от едва 25% от българите.

Както често се случва при навлизането на нова технология, процесът по нейното установяване понякога започва с недоверие, а мненията спрямо нея са разнопосочни. Проучването на GLAMI сочи, че 29% от потребителите у нас не виждат нито една област от модната индустрия, в която удобно да могат да използват AI. Една част от българите обаче все пак намират известно приложение – 26% споделят, че разчитат на този тип инструменти за препоръки на продукти, базирани на предходно търсене.Виртуалните проби на дрехи/аксесоари са предпочитани от 14% от нашите сънародници, а 13% са се допитвали до чатбот асистенти за намиране на подходящи продукти, пасващи на техните нужди.

42% от анкетираните разкриват, че са се спирали на социалните мрежи като среда за намиране на желаните артикули. Търсенето по снимка е на второ място в класацията при новонавлезлите методи за откриване на модни находки и е посочено от 35% от участващите като изпробвано, а почти 20% отговарят, че не са се възползвали от съвременните инструменти.

На друг въпрос, изследващ търсенето на по-изгодни оферти чрез визуално търсене, 57% потвърждават, че са използвали тази функция с цел да намерят по-добра цена онлайн за продукти, които са срещнали във физически магазин.

Оказва се, че генералните нагласи по отношение на AI в модния бранш са в двата полюса. 29% от потребителите в България споделят, че намират за интересна възможността дизайнерите да интегрират тези системи, а 25% съвсем не са любопитни за корпоративните решения в тази насоченост. По-категоричните гледни точки като притеснение, вълнение или гняв от развитието на AI не са сред преобладаващите сред бългаските потребители.