57% от потребителите искат да пипнат стоката преди да я купят

Технологиите променят пазаруването, но въпреки това по-голямата част от хората оценяват високо преживяването в магазина и не търсят дигитален заместител.

от Redlink
57% от потребителите искат да пипнат стоката преди да я купят

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Технологията трансформира опита на потребителите в пазаруването, позволявайки им безпроблемно да избират между онлайн, социални медии, в приложения и в игри, но 32% от потребителите все още предпочитат лична услуга, която може да предостави само пазаруването в магазина. Това показва последното проучване на EY Future Consumer Index (FCI) – който изследва повече от 23 000 потребители в 30 държави.

Хората се връщат към физическите магазини поради причини, които инвестициите в изкуствен интелект (AI) и технологиите сами по себе си не могат да задоволят – 57% от анкетираните купувачи искат да видят, пипнат и почувстват артикулите, преди да ги купят, а 68% търсят експертен съвет за висококачествени продукти или оценка на покупките, за да гарантират, че правят най-информирания избор. Допълнително 61% от купувачите казват, че биха отишли ​​до магазина за промоция, която не е достъпна онлайн.

Докладът също така показва, че докато 68% от потребителите са щастливи да получават и се доверяват на оферти и промоции, които са персонализирани от AI, 49% са разочаровани от интелигентните чатботове, които не са ефективни при отговарянето на техните запитвания. Други 33% са загрижени, че генерираните от AI препоръки ги насочват към продукти/марки, които може да не са в техен най-добър интерес.

Докато потребителите се връщат към физическите магазини за покупки на висока стойност, FCI разкрива, че домът продължава да е важен център на потребление. След пандемията потребителите са по-малко заинтересовани да следват най-новите тенденции, харчат по-малко за доставки на хранителни стоки (38%), стрийминг услуги (35%), мода (35%), красота ( 37%) и потребителска електроника (41%). Вместо това мнозина възприемат по-приземен начин на живот, като 68% планират да преоценят как прекарват времето си спрямо нещата, които ценят най-много – например (31%) планират да се забавляват, а почти половината (47%) планират да готвят повече у дома, в сравнение със съответно 29% и 39% по това време миналата година.

Това предпочитание към изживяването у дома пред услугите навън е отговор на продължителния инфлационен натиск, който продължава да затруднява бюджетите на домакинствата. Проучването показва, че 85% от потребителите са загрижени за финансите си, а 72% ще се съсредоточат върху съотношението цена-качество в бъдеще, особено по отношение на достъпността на хранителни стоки и други основни стоки.

Тази тенденция не се ограничава до по-възрастните демографски групи (Gen X и бейби бум) – 38% от тях планират да прекарват повече време у дома. Над две пети (43%) от по-младите поколения (поколението Z и милениалите), често възприемани като най-социалните, също възприемат тази промяна към по- лични домашни дейности. Според FCI над половината (54%) от по-младите потребители планират да готвят повече у дома, докато 37% планират да се забавляват повече.

Кризата с разходите за живот и инфлационният натиск също оказват влияние върху предпочитанията на потребителите към частни марки (собствени марки на магазините) пред маркови стоки. Въпреки че първоначално близо една трета от потребителите (28%) признават, че купуват частни марки вместо маркови стоки в отговор на нарастващите разходи, проучването подчертава, че тази тенденция се е превърнала в устойчив навик, като 66% намират тези по-евтини алтернативи за също толкова добре като техни маркови алтернативи, като 38% нямат планове да се върнат към марковите стоки.

Показателно е, че изследването също така разкрива, че тази тенденция не е изключително за групите със средни до по-ниски доходи. Потребителите с по-високи доходи планират да купуват частни марки в бъдеще и обмислят това във всяка категория, включително пресни храни (60%); грижи за дома и домакинството (56%); пакетирани храни (52%); облекло, обувки и аксесоари (49%); лична грижа (49%); и красота и козметика (39%).