Как Mattel надгражда успеха на Барби?

Mattel не е само Барби и след успеха на едноименния филм компанията се готви за още по-голям възход.

от Redlink
Как Mattel надгражда успеха на Барби?

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Марката Barbie отбелязва 24% ръст на продажбите през Q4 благодарение на едноименния филм – и собственикът Mattel има планове да възпроизведе този успех с други марки в своето портфолио. Филмът за Барби стана културен феномен, като постигна най-големия глобален боксофис през 2023 г. и така става филмът с най-висок боксофис в 100-годишната история на Warner Bros и 14-ият най-голям боксофис в кино индустрията за всички времена.

През 2023 г. Барби е кукла номер едно в световен мащаб и номер две като играчка. Като брутни приходи Hot Wheels постигат шестата си поредна рекордна година. Monster High е успешно рестартиран в световен мащаб и показва най-големия растеж при куклите. Представянето на Disney Princess и Frozen е силно през първата му пълна година в Mattel.

D2C (директно към клиенти) бизнес на Mattel, обслужващ възрастни фенове, продължава да расте, като потребителският трафик се повишава с над 90%, а компанията печели 15 номинации за Играчка на годината и седем награди, включително за дизайн и маркетинг, което е най-много в индустрията.

Сега на път са още визуални преживявания, базирани на успеха на Барби.

Mattel си партнира с Paramount Pictures, за да разработи игрален филм American Girl Live Action. Mattel Films прави и първия си анимационен филм - Bob the Builder.

Mattel Television Studios пуска премиерно 12 сериала и промоции, включително Monster High, Hot Wheels, Polly Pocket, Barbie, Thomas & Friends, Fireman Sam и Pictionary, както и филмово продължение на Monster High.

Преди почти десетилетие The Lego Movie получава подобно признание, като наблюдатели от индустрията отбелязват „гениалността“ на пускането на 100-минутна реклама, която хората са платили, за да гледат.

Направено правилно, кино съдържанието има огромни ползи за една марка, както показват Barbie и The Super Mario Bros. Movie (от собственика на марката Nintendo) през 2023 г. – не само под формата на ефективни филмови обвързвания, но и в капитализирането на изградения културен момент сред дългогодишните фенове.

През 2024 г. обаче Mattel очаква продажбите на кукли да намалеят „тъй като ще отминат предимствата на филма за Барби“, според нейния финансов директор.

Холивуд обича франчайз, но марките трябва да внимават с насищането на пазара. Франчайзът на Lego отбелязва увеличение на бюджетите и спад в боксофиса през петте години и четири филма, последвали оригиналния филм.

„Огромният успех на наградения филм за Барби е демонстрация на нашата стратегия за забавление и културното значение на нашите марки извън рафта с играчки“ – казва Ynon Kreiz, главен изпълнителен директор на Mattel по време на разговор за годишните приходи.