"Изяжте швед" – провокативния документален филм на шведската федерация на храните

Шведската звезда Александър Скарсгард участва в шокиращ филм, в който се твърди, че трябва да култивираме лабораторно ЧОВЕШКА ПЛЪТ, за да спасим планетата

от Redlink
Изяжте швед – провокативния документален филм на шведската федерация на храните

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Шведската хранителна федерация е асоциация на компании от шведската хранителна индустрия. За да стимулира глобална дискусия относно устойчивостта и изхранването на нарастващото световно население (което се очаква да се увеличи от 7,8 милиарда на 10 милиарда до 2050 г.), организацията стартира най-новата си кампания, озаглавена „Изяжте швед“ (Eat a swede). С кампанията федерацията задава въпроса: "Ще ядете ли човешко месо, за да спасите чoвечеството?"

„Изяжте швед“ е 18-минутно mocumentary, което се иззлъчва онлайн, с участието на звездата от „Легендата за Тарзан“, „Истинска кръв“ и „Големите малки лъжи“ - шведския актьор Александър Скарсгард.

Филмът проследява шведски предприемач и учен - Ерик Карлсон, който вярва, че най-добрият източник на протеин за хората би била човешката плът, отгледана в лабораторни условия. Така стига до идеята за месо, култивирано от клетките на синеокия, роден в Стокхолм Александър Скарсгард, което би трябвало да олицетворява най-доброто от Швеция. В опитите да лансира „шведите“ като новото месо, по време на проведените от него фокус групи и срещи с инвеститори, виждаме шок, объркване и отвращение когато събеседниците му опитват това, което смятат, че е лабораторно отгледано човешко месо. Кулминацията на филма е когато Карлсон се обажда на Скарсгард, за да му предложи лабораторно култивиране на плътта му. След като признава, че е „първокачестено месо“ и първоначално предлага 100 милиона долара за някои от своите „пресни клетки“, Скарсгард отхвърля това като шега, но се съгласява да се обади отново за повече информация. Последните моменти от филма в документален стил насочват зрителя към сайта eataswede.com.

Всъщност целта на филма е да се насърчи възприемането на шведските хранителни навици и практиките за устойчивост, с които са известни шведите в световен мащаб. И макар, че все още хората не са готови да ядат лабораторно отгледано "човешко" месо, шведската хранителна федерация, която представлява 800 компании за храни и напитки в Швеция, казва, че има други, по-конвенционални начини, по които можем да направим достатъчно висококачествена храна за всеки и то по устойчив начин.

Председателят на федерацията Ларс Апелквист казва, че макар шведската хранителна индустрия да няма всички отговори, те вярват, че имат някои от тях: „Нашите компании са в челните редици на устойчивото производство и много от нашите практики могат да бъдат копирани от производители от цял свят. Но също така искаме да бъдем вдъхновени от други страни и индустрии и да получим нови идеи за това как можем да станем още по-устойчиви у дома. С „Eat a Swede“ искаме да повдигнем този въпрос пред политиците, бизнеса и обществеността, за да можем да направим реалност прехода към устойчиво производство, преди да е станало твърде късно.” Ларс Апелквист казва: „Накратко, не яжте швед, просто произвеждайте храни като такъв."

На eataswede.com Федерацията дава конкретни примери за това как известни шведски компании за хранителни продукти като Arla и The Absolut Company са на път да преминат към устойчиво производство. Сайтът също така изброява факти за шведското производство на храни, включително, че те използват най-ниската употреба на антибиотици в ЕС, че използваната от тях енергия е 99 процента без вкаменелости и че са намалили промишлените хранителни отпадъци до само 3 процента. Разбира се, не липсва и успокоението, че не е използвано човешко месо по време на тестовете с фокус групи, макар че участниците в тях са реални хора, на които после е разкрита целта на изледването, както и че предприемача Ерих Карлсон не е действителна личнст и е изигран от актьор.

Кампанията е създадена от творческата агенция McCann Stockholm и продуцентската компания FLX.