Heineken Silver – находчива пародия на ентусиазма на марките по метавселената

Heineken образова потребителите за продуктовите характеристика на марката с помощта на първата виртуална бира в света

от Redlink
Heineken Silver – находчива пародия на ентусиазма на марките по метавселената Снимка: Heineken

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Heineken представи Heineken Silver - първата виртуална бира в света, приготвена във виртуалния свят с пиксели, а не с бирена мая. Heineken Silver ще бъде достъпна само във виртуалната пивоварна на компанията в Decentraland, а гостите на партито за представянето на новата бира научиха как е направена тя, докато вечеряха с „пикселизиран омар и хайвер“ и взаимодействаха с посланици на марката като футболния треньор Тиери Анри. Кампанията, включваща видеоклипове в дигитални канали и телевизионна реклама, е разработена от Publicis Italy и Le Pub - специализираното звено на Publicis, което интегрира криейтив, данни и бранд преживяванията за Heineken.

В реалния свят Heineken е известена със своето безкомпромисно качество, усъвършенствано от десетилетия на пивоварна иновация. Сега същият опит в пивоварството, който направи Heineken® световноизвестна, преминава през високотехнологична трансформация, а естествените съставки са заменени в метавселената с най-добрите 100% компютърно генерирани съставки. Heineken®Silver се приготвя със 100% пречистени пиксели, тройно филтриран през защитни стени и се качва с 5 милиона мегабита в секунда. Вместо хмела, набран в нивите, виртуалният Heineken Silver се приготвя с двоично кодиран хмел, отглеждан от NPC фермери (Non Playing Characters – герои в игра, които не са играчи). А целият виртуален процес на варене в хоризонтални резервоари с помощта на A-Pixels се наблюдава от специалните виртуални пивовари на Heineken дигитализираните заместници на Star Brewers на пивоарната.

Виртуалната напитка „без калории, без скрити съставки и без бира“ е създадена като саркастична активация, което намига към комуникационния бум около метавселената и виртуалните стоки, като същевременно привлича вниманието на потребителите към марката и служи като възможност за образоването им за продуктовите ѝ характеристики.

Брам Уестенбринк, глобален директор на марката Heineken, казва в съобщение до медиите: „Нашата нова виртуална бира Heineken Silver е иронична шега. Това е идея, която се подиграва със самите нас и много други марки, които навлизат в метавселената с продукти, на които хората могат да се насладят най-добре в реалния свят. Засега не можете да опитате пиксели и байтове. Така че искаме да се пошегуваме с това и да напомним на всички, че нищо не е по-добро от вкуса на освежаваща бира, включително нашия нов виртуален Heineken Silver в реалния свят."

Активацията на Heineken в Decentraland се случва в момент, в който вълна от марки се опитват да навлезнат в метавселената. Част от бързането да се присъединят към нея вероятно се дължи на това, че марките не искат да повтарят грешки от близкото минало, когато оставаха твърде дълго встрани при появата на бързоразвиващите се дигитални технологии. Когато социалните медии започнаха да се превръщат в част от ежедневието, марките не бързаха да използват тези платформи. Например McDonald's не се присъедини към Twitter до 2009 година – три години след стартирането на платформата, а Apple се присъедини дори по-късно, едва през 2011 г. За мнозина метавселената е естествената следваща стъпка за интернет. Свързана платформа, в която хората могат да се събират и да участват в дигитална търговия, може да бъде следващата стъпка за социалните медии. Марките вече няма да бъдат ограничени до физически пространства или физически продукти, тъй като стойността на NFT нараства.

Днес платформи като Decentraland се превъръщат в първокласни (виртуални) „магазини“ за марки, които искат да капитализират ентусиазма на потребителите около виртуалните продукти и преживявания. Miller Lite създаде виртуален бар, за да заобиколи рекламните ограничения на Super Bowl, Kia използва технологията, за да популяризира своята реклама за голяма игра, а Nike създадоха „Nikeland“ на популярната платформа за игри Roblox.