Големите победители от Cannes Lions 2024

WPP, Ogilvy и Coca Cola триумфират като най-добрата холдингова компания, мрежа творчески агенции и най-креативна марка на годината на Cannes Lions International Festival of Creativity 2024

от Redlink
Големите победители от Cannes Lions 2024

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Най-голямото ежегодно световно събитие за рекламната индустрия - Cannes Lions International Festival of Creativity и тази година се проведе от 17 до 21 юни в Кан, Франция. В конкурсните категории на Cannes Lions 2024 тази година имаше общо 26 753 кандидатури, които се състезаваха, за да се определят измежду тях глобалните еталони за върхови постижения в творчеството и ефективността. Броят на заявките във фестивала тази година е намалял с по-малко от 1% в сравнение с 26 992-те през 2023 г. и е с около 5% по-висок от получените на първият присъствен фестивал след пандемията 25 464 заявки през 2022г. Агенциите са най-многобройните участници в конкурсите за наградите на Cannes Lions 2024, но тази година заявките от брандове са се увеличили с 6%, а от собствениците на медии с 31%. Мариан Бранели, глобален директор на Lions Awards сподели, че новата категория "Използване на хумор", която се въведе в 13 от 30-те категории на фестивала, съставлява 5% от всички заявки в тези категории, „демонстрирайки промяна в тона и възхода на ефективната реклама, предназначена да забавлява."

След обявяването на всички наградени на 21 юни, стана ясно и класирането на отделните холдингови компании, агенции, брандове и рекламодатели.

Големите победители отCannes Lions 2024 са:

Творческа компания на годината стана WPP, а Omnicom и Interpublic Group бяха класирани съответно на 2-ро и 3-то място.

Наградата "Творческа компания на годината" се дава на холдинговата компания, която е спечелила най-много точки със своите агенции. WPP стана творческа компания на годината за 2024 г. благодарение на агенциите ѝ, събрали общо 160 лъва, включително Titanium Lion, 6 Grand Prix, 27 златни, 43 сребърни и 83 бронзови лъва, като победителите представляват 41 различни страни от цял свят. Сред наградените на Cannes Lions 2024 агенции, част от WPP са DAVID на Ogilvy, получили Titanium Lion и Grand Prix за кампанията Meet Marina Prieto за JCDecaux, WPP Open X, воден от Ogilvy, спечелили Grand Prix за Recycle Me на Coca-Cola и Ogilvy PR (Onefluence) също спечелили Grand Prix за Michael CeraVe на CeraVe. Scholz & Friends на VML, също част от WPP спечелиха Grand Prix за "100-то издание" за Frankfurter Allgemeine Zeitung, a "Розовият чип" на AKQA за DEGIRO и UN Women спечели три златни и два сребърни лъва, завършвайки представяне, което видя победи от всяка WPP мрежа във всяка дисциплина. Медийните агенции на WPP EssenceMediacom, Mindshare и Wavemaker също имаха много силно представяне на фестивала, като GroupM завърши като водеща медийна група в индустрията с 90 присъдени Лъва, в сравнение с 59 миналата година.

За мрежа на годината на Cannes Lions 2024 бе обявена Ogilvy. Publicis Worldwide и DDB Worldwide се класираха на 2-ро и 3-то място.

Ogilvy бе обявена за мрежа на годината на Cannes Lions 2024, затвърждавайки ролята си на най-креативната глобална мрежа в индустрията. По време фестивалa 36 офиса допринесоха за спечелването на общо 75 лъва от Ogilvy, включително 4 Grand Prix, 1 Titanium Lion, 11 Златни, 16 Сребърни и 43 Бронзови, както и 157 номинации. Ogilvy бе отличена с престижни награди в широк спектър от категории, включително творческа ефективност, B2B, развлечения, industry craft, Glass Lion for Change,"Цели за устойчиво развитие" и много други категории.

Glass Lion for Change беше присъден на Ogilvy за "Преходен лосион за тяло".

След две години изследвания и съвместно създаване на продукт, Vaseline и Ogilvy Singapore създадоха първото в света клинично доказано решение за грижа за кожата за транссексуални жени. Спечелвайки в категорията "Равенство между половете", новият продукт, създаден от и за транссексуални жени, прегръща мисията на вазелина да даде на всички здрава кожа, като се справи с негативните ефекти, които процесът на преход може да има върху кожата. Продуктът стартира в Тайланд, дом на едно от най-големите транссексуални популации в света.

Въз основа на ангажимента на Ogilvy да използва творчеството, за да повлияе на света, Ogilvy Colombia получи златен лъв в категорията "Цели за устойчиво развитие" за "Филтърни капачки" - партньорство с FILSA Colombia в сътрудничество с Baylor International.

"Filter Caps" предостави творческо решение, което да помогне за справяне с липсата на достъп до питейна вода в Колумбия, където близо 4 милиона души живеят в пустинни райони без необходимите ресурси за хидратация. Създадени като дизайн с отворен код, биоразградимите 3-D филтърни капачки се прикрепят към две бутилки, през които преминава водата, което й позволява да бъде минерализирана в процеса, което я прави безопасна за консумация, като същевременно намалява зависимостта от конвенционалните пластмаси.

Девика Булчандани, глобален изпълнителен директор на Ogilvy, заяви: "Беше вдъхновяващо да видя толкова много агенции с невероятна работа тази седмица. Нашата индустрия се движи напред, когато всички се обединим, за да отпразнуваме и подкрепим неоспоримото въздействие, което творчеството може да има върху бизнеса на нашите клиенти и общностите, в които живеем. Изключително съм горда от представянето на Ogilvy, но също така съм невероятно удовлетворена, че колективно като индустрия доказахме, че креативността винаги печели."

Креативна марка на годината стана Coca-Cola, следвана от Heineken и Apple.
The Coca-Cola Company бе обявена за креативна марка на годината от Cannes Lions за първи път в историята си, благодарение на многобройните лъвове, присъдени на кампании, създадени от глобалния творчески партноьр на бранда WPP Open X.

Незавсима мрежа на годината на Cannes Lions 2024 стана Rethink, следвана от Edelman и Serviceplan Agenturgruppe на 2-ро и 3-то място.

В класацията "Агенция на годината" на 1-во място се класира офиса на Publicis Conseil в Париж, Франция, следвани от Rethink Торонто, Канада и Ogilvy Ню Йорк, САЩ.