Кампанията 100-то издание, отличена с Industry Craft Grand Prix на Cannes Lions 2024

Вижте кампанията за Frankfurter Allgemeine Zeitung на Scholz & Friends Берлин, отличена на Cannes Lions International Festival of Creativity 2024

от Redlink

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Категорията Industry Craft Lions отличава творческата артистичност, таланта и уменията, необходими за реализирането на творческа идея. Тази година в тази категория на Cannes Lions International Festival of Creativity бяха подадени 1001 заявки и журито отличи само 28 от тях: четири със златен лъв, девет със сребърен лъв и 14 с бронзов. Industry Craft Grand Prox бе присъдена на "100-тното издание" за Frankfurter Allgemeine Zeitung на агенцията Scholz & Friends, Берлин, Германия.

В продължение на повече от 25 години, емблематичната рекламна фотосерия на водещия германски вестник "Винаги има брилянтен ум зад това" почита онези, които движат глобалните политически, икономически, социални и културни диалози, демонстрирайки своя интелект и влияние. Агенцията Scholz & Friends започва да работи за FAZ от 1995 г. насам и по това време модернизира мотива на кампанията на вестника, който съществува от 1960 г., като по този начин привлича ново вниманиекъм бранда. Всяка фотосесия от бранд кампанията на FAZ включва изтъкнати личности, погълнати от четенето на вестника, без да показва лицата им. Известните са поставени в контекстна среда, които съдържа „улики“ за личността им и символизират техния принос към обществото, но лицата им са винаги скрити зад вестника.

След 99 издания на бранд кампанията на Frankfurter Allgemeine Zeitung, вестникът иска да отбележи 100-то ѝ издание със специален човек. В Деня за възпоменание на Холокоста, 27 януари 2024 г., "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (F.A.Z.) разкриват мотива за 100-то издание на своята кампания "Брилянтни умове". На въздействащото изображение е изобразена една от последните оцелели от Холокоста – 102 годишната Марго Фридлендер, уловена от режисьора Вим Вендерс, седнала сред повече от 2700 бетонни стели на Мемориала на убитите евреи в Европа. С вестника в ръка, портретът на Фридлендер е трогателно напомняне за важността на бдителността, историческото съзнание и съпротивата срещу нарастването на нетолерантността и надигащата се дясно-екстремистка вълна в Германия..

Участието на Марго Фридлендер в кампанията подчертава нейната безмилостна отдаденост на възпоменанието на и образованието за Холокоста. F.A.Z. се стреми не само да подчертае нейната изключителна история, но и да вдъхнови читателите да останат информирани и проактивни в лицето на историческите и съвременните предизвикателства. Чрез този емоционален портрет, вестникът потвърждава ангажимента си да подкрепя онези, които защитават важните каузи. Кампанията "Брилянтни умове" продължава да бъде свидетелство за силата на обмислената ангажираност и трайното въздействие на видните мислители и лидери върху обществото. Чрез насочване на вниманието към фигури като Марго Фридлендер, F.A.Z. засилва значението на припомнянето на миналото, за да информира и да подпомага изграждането на едно по-справедливо и просветено бъдеще.

Президентът на журито на Industry Craft, Калпеш Патанкар, главен творчески директор в Leo Burnett Обединени арабски емирства, коментира: "Стремежът към смела и честна работа отново и отново е начинът, по който създавате "емблематична" работа. Но това, което наистина докосна сърцата ни тук, не беше само емблематичния характер на кампанията... Това беше посланието: "За мен е важно да бъда човек". Във време, когато светът се чувства разделен, тази работа надхвърли нашите различия и ни окуражава да бъдем хора. Честни, красиви, болезнени, изпълнени с надежда хора..”