Coca Cola смачква логото си, за да насърчи рециклирането

Кампанията Recycle Me, разработена от Open X и Ogilvy Ню Йорк, за която всички говорят

от Redlink

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Логото е свещено за брандовете и заигравките с него и манипулациите му са строго забранени. Едва ли има по-известно и по-добре познато лого от това на Coca Cola, което като цяло е непроменено от 1941г. насам. Именно затова визуалния подход в новата глобална кампания на марката, насърчаваща рециклирането, привлeчe вниманието на дизайнерите, рекламистите и маркетолозите по целия свят.

Разработенa от WPP Open X, водени от Ogilvy New York , новата глобална OOH (външна реклама) кампания на Coca Cola"Recycle Me” (Рециклирай ме) използва изкривяването на всеобщо познатото червено-бяло логото на марката - едно от най-разпознаваемите лога в света, познато на 94% от хората по целия свят, за да вдъхнови рециклирането. Визиите от кампанията показват логото на Coca-Cola върху смачкана, подготвена за рециклирана алуминиева кутия. Интересното в случая е, че вместо да използват конвенционалната цифрова манипулация на логото, Ogilvy Ню Йорк - творческата сила зад "Recycle Me", избират аналогов подход. С помощта на механични преси и вакууми, истински кутии Coca Cola са смачкани, за да се създадат уникални, автентични визуализации за всяка една визия за външна реклама. По този начин всеки билборд изобразява еднократна вариация на логото, причинена от смачкването на истинска кутия. Този процес придава на кампанията несравнимо чувство за обоснована автентичност, резониращо дълбоко със зрителите.

Изобразявайки рециклирането като нормална, рутинна част от консумацията на напитката, визуалния творчески подход на тази кампания е прост, ефективен и получава повече внимание, отколкото по-директните информативнипослания. Не всяка марка може да си позволи подобен подход, а един от най-известните маркетинг специалисти в света – Фернандо Мачадо коментира в своя LinkedIn профил: "Едно от най-добрите неща, които съм виждал от Coca-Cola от много дълго време. Просто и красиво."

Насърчаването на света да рециклира чрез "смачкване" на най-разпознаваемото лого в света създава важен призив за действие. Логото е толкова разпознаваемо, че хората веднага знаят какво гледат, дори когато видят негова версия, която изглежда като "смачкана" като част от процеса на рециклиране. За мен е истинска чест всеки ден да работя за Coca-Cola и искам да благодаря на нашите смели партньори, че ни позволиха да продължим да експериментираме с дизайна на такава емблематична марка за инициатива", коментира Гийермо Вега, ръководител на Global Creative Network в Ogilvy.

“Recycle Me" стартира в Латинска Америка и в момента е на OOH и DOOH сайтове в Аржентина, Бразилия и Мексико, както и в печатната реклама и в социалните медии в тези страни. С течение на времето кампанията ще бъде пусната и на други пазари.

Кампанията “Recycle Me" подкрепя стратегията на Coca-Cola "Свят без отпадъци" - всеобхватна програма за устойчивост, която има амбициозната цел за постигане 100% рециклируемост за всички опаковки на компанията до 2025 г.

Ислам ЕлДесуки, глобален вицепрезидент "Творческа стратегия и съдържание" в Coca Cola коментира: "В Coca Cola се стремим да имаме свят без отпадъци. Ние работим, за да внедрим иновации в нашите продукти за постигане на нашата глобална цел да направим 100% от нашите опаковки рециклируеми до 2025 г. Също така се стремим да съберем и рециклираме бутилка или кутия за всяка продадена бутилка до 2030 г. и имаме уникалната възможност да използваме нашия маркетинг, за да изпратим мощно послание и да привлечем потребителите по пътя си. "Recycle Me" призовава всички нас да рециклираме, когато е възможно."