Големите хранителни компании се договарят за нова саморегулация на маркетинга на храни в световен мащаб

Шоколади, бонбони/сладкарски изделия, картофени чипсове, безалкохолни напитки и сладолед вече няма да се рекламират на деца под 13 -годишна възраст.

от Redlink
Големите хранителни компании се договарят за нова саморегулация на маркетинга на храни в световен мащаб

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Единадесет от най-големите световни марки храни и напитки се споразумяха допълнително да ограничат рекламирането за деца на продукти с високо съдържание на мазнини, захар и сол, което означава, че децата в световен мащаб ще виждат по-малко реклами на продукти, които не отговарят на определени хранителни критерии. Целта е да се стимулира промяната в това, което рекламират и начина, по който рекламират компаниите членове на IFBA (Международния алианс за храни и напитки). Ключовата цел е да се намали въздействието върху децата на храни с високо съдържание на мазнини, захар или сол и да се гарантира, че маркетинговите комуникации са в съответствие с насърчаването на балансираната диета и здравословния, активен начин на живот.

Новите ограничения са част от глобалната политика за отговорен маркетинг на IFBA за 2021 г., която замества предишните правила, договорени през 2014 г. Новата политика се различава в пет ключови области от предшественика си от 2014 г.:

– Политиката сега се разпростира върху деца под 13 години, а не на 12 години, в съответствие с определението на Международната търговска камара (ICC) за дете и разпоредбите за дигитален маркетинг като COPPA и GDPR.

– Определението за детски медии беше затегнато, като определи аудиторията като 30% под 13, а не като 35% под 12.

– Въведен е набор от общи световни критерии за хранене, които уреждат какви продукти могат да се рекламират на деца под 13 години.

– Към обхванатите медии е добавен инфлуенсър маркетинга.

– Политиката включва качествените изисквания от Рамката на ICC за отговорни маркетингови съобщения за храни и напитки, които гарантират например, че снаксовете не трябва да се представят като ястия, че се показват подходящи размери на порциите и че рекламите поддържат – а не подкопават – добрите хранителни навици и здравословна диета.

Наред с другите промени, цели пет категории вече няма да се рекламират за деца под 13-годишна възраст: шоколади, бонбони/сладкарски изделия, картофени чипсове, безалкохолни напитки и сладоледи. Предвиден е преходен период до влизането в сила на новите правила от 1 януари 2022 г. Това ще даде време на компаниите членки на IFBA за вътрешно обучение, брифинг на агенциите им и ще гарантира, че правилата се прилагат на всички пазари. След това IFBA планира да следи за спазването на ангажимента от страна на членовете.

Новото споразумение е постигнато след интензивни преговори, водени през последните осемнадесет месеца от WFA (Световната федерация на рекламодателите), и се подкрепя от The Coca-Cola Company, Danone, Ferrero, General Mills, Grupo Bimbo, Kellogg, Mars, Mondelēz International, Nestlé, PepsiCo и Unilever. Това е в съответствие с основния дух на водещата програма на WFA „Отговорна реклама и деца“, която гласи, че компаниите и марките трябва да възприемат подход „извън съответствие“, за да помогнат за утвърждаването в бъдеще на способността им да се свързват с потребителите по устойчив начин.

Между 2009 и 2017 г. независим мониторинг на трети страни от членовете на IFBA на пет континента установи среден процент на съответствие от 96,6% за телевизия, 100% за печат и 99,5% за интернет реклама.

„Това е голяма стъпка напред в продължаващото пътуване, което предприема индустрията за храни и безалкохолни напитки, за да подобри видовете храни и напитки, рекламирани за деца“, каза Уил Гилрой, директор по политиката и комуникациите на WFA. „Приемайки глобални критерии за хранене се надяваме, че това ще направи много реална и осезаема разлика с видовете реклами, които децата виждат на всички пазари по света.“