Гледането на телевизия се променя все по-бързо

Намаляващата гледаемост на линейна телевизия ускорява темповете си, но британската ТВ група ITV компенсира през ръста на стрийминг услугите.

от Redlink
Гледането на телевизия се променя все по-бързо

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Телевизионният оператор ITV компенсира резкия спад в приходите от линейни телевизионни реклами през 2023 г. с рекордни приходи от бизнеса със съдържание и намаляване на разходите в цялата група.

„Бизнесът ни със създаване на съдържание в собствените ни студия записа най-високите приходи и печалби досега. През първата си година стрийминг платформата ITVX постигна силен ръст в гледанията и дигиталните приходи с инвестиции по план“, обяснява главният изпълнителен директор Каролин Маккол. „Този ​​ръст в производството и стрийминга значително компенсира предизвикателните пазарни условия на линейна телевизионна реклама.“

Пояснявайки казаното, тя допълва: „Най-лошият рекламен пазар след финансовата криза от 2008 година“ съвпада с „годината на пиковите инвестиции за стрийминг“, казва Маккол добавяйки, че „сега сме на половината път от нашата трансформация от аналогов линеен оператор към мултиплатформена дигитална организация ”. Цифрите сочат, че:

Общите приходи от реклама са намалели с 8% (спад от £153 милиона до £1778 милиона).

Линейната телевизионна реклама е намаляла с 15%, докато приходите от дигитална реклама са се увеличили с 21% (със £72 милиона до £415 милиона).

Месечните активни потребители в ITVX са се увеличили с 19%, а общите часове за стрийминг са се увеличили с 26%, което води до 19% ръст на общите дигитални приходи (включително реклами, абонаменти и други дигитални приходи) до £490 милиона.

Planet V (собствена, програмно адресируема рекламна платформа на ITV за самообслужване) вижда нарастващо търсене на целенасочена реклама, управлявана от данни, тъй като чрез нея клиентите се възползва от увеличения мащаб на онлайн инвентара на ITVX.

В сравнение със същия период на 2023 г. общите приходи от реклама се очаква да нараснат с 3% през Q1, с продължаващ силен ръст на приходите от дигитална реклама.

Разходите за съдържание ще намалеят леко през 2024 г., но „в същото време ще увеличим нашите маркетингови разходи с £15 милиона, за да стимулираме както стрийминга, така и линейното гледане“, казва Маккол.

„ITV продължава да бъде най-добрата дестинация за рекламодателите да достигнат до ценна масова аудитория в Обединеното кралство“, твърди Маккол. „Нашият дял от тази масова линейна телевизионна аудитория e над 90% на базата на най-добрите 1000 програми, които се появяват по ITV, а делът ни в гледането на реклами също като цяло се поддържа на малко под 33%.“

Много некролози са написани за линейната телевизия, но тя все още привлича повече от 3 пъти повече рекламни приходи от дигиталната платформа на ITV, така че далеч не е мъртва. Дългосрочната траектория обаче е към дигитални платформи като ITVX.