Цената също е реклама, когато е замесен Брад Пит

Високата цена на луксозните чанти е част от техния имидж, особено когато става въпрос за Брад Пит и Пенелопе Крус.

от Redlink
Цената също е реклама когато е замесен Брад Пит

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Луксът е свързан с ексклузивност и цената е най-могъщият лост за прокарване на идеята, че творения на добре познати марки струват много. В разширяващото се луксозно пространство марките все повече се стремят да се сдобият с престижа на ексклузивност и имидж като „най-скъпите в света“ чанти.

Разходите за материали са само малка част от цената на луксозна дамска чанта от висок клас: марката, усещането за качество и ексклузивността са това, което върши същинската работа. Но цената в луксозния сегмент може да бъде свой собствен отличителен актив, особено във време на силни продажби, които по ирония на съдбата всъщност намаляват усещането за изключителност. Това се забелязва особено добре след пандемията, тъй като ерата на Covid води до бум на лукса, но сега този процес постепенно отшумява.

WSJ съобщава за повишение на цените на луксозните чанти, по-специално на чантите Hermès Birkin, които са повишили цената си с приблизително $1000 – увеличение от около 10% в сравнение с цените от миналата година, според данни от индустрията.

PurseBop, индустриален форум, който следи цените на луксозните чанти подчертава натиска, пред който са изправени чантите Hermes Birkin – за които това, че са най-скъпата чанта в света е отличителен белег на марката – тъй като разликата между нея и нейния най-близък ценови съперник е намаляла.

Chanel, втората най-скъпа чанта, успява да повиши цената на флагманската си чанта много по-бързо от Birkin от началото на пандемията, с около 70%.

Други популярни модели сред луксозните марки - линиите на Prada и Christian Dior са повишили цените съответно с 85% и 45% от 2019 г. насам.

В момента цената на най-продавания модел на Hermès Birkin e около $11 000, а на прекия конкурент Chanel около $10 200. Компанията обаче се готви за поредно увеличение на цените и за тази цел в ход влиза "тежката артилерия" - в новата кампания на Chanel участват Брад Пит и Пенелопе Крус, с една чанта на масата помежду им. В допълнение към кампанията модната къща пуска подробно обяснение защо се налага да увеличи цените за пореден път, като цитира на първо място високата стойност на уменията на хората, които изработват чантите изцяло на ръка и дългия процес на обучение в ателието. Хонорарите на звездите, участващи в рекламата, не са споменати.

Всички тези промени доказват, че луксът се променя, навлизайки с нови аргументи в нови територии, които са все по-жизненоважни за бизнеса с мода и аксесоари от висок клас.