България с ръст на рекламата равен на Обединеното кралство и Франция

Данните на WARC показват, че с 8% ръст Обединеното кралство и Франция имат най-голямо прогнозно увеличение на рекламните бюджети за годината – България е равна с тях по данни на БАКА.

от Redlink
България с ръст на рекламата равен на Обединеното кралство и Франция

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Обединеното кралство и Франция се очаква да бъдат най-бързо развиващите се рекламни пазари в региона на EMEA през 2024 г., въпреки че с очакване за ръст от 8% изостават от световния пазар, който се очаква да нарасне с 10,5% до над 1 трилион долара за първи път. Това са данните според WARC's Глобална прогноза за разходите за реклама 2024/25. България не влиза в тази глобална картина, но според данните на БАКА за рекламния пазар в България прогнозата за 2024 година също е за ръст от 8%.

Надграждането с 2,3 процентни пункта (pp) спрямо предишните прогнози на WARC за глобалните рекламни разходи отразява бума на AI и бързия растеж на медиите. Прогнозата предвижда разходите за реклама в цяла Европа да нараснат с 5,0% тази година до 164,9 млрд. долара.

Обединеното кралство, най-големият европейски пазар по отношение на разходите, се очаква да отчете ръст от 8,0% до £38,5 млрд. ($47,5 млрд.) през 2024 г. според пазарни данни от доклада за разходите на WARC. Франция (+8,0%), Италия (+5,4%) и Германия (+4,0%) се очаква да отбележат стабилни печалби тази година, като първата се възползва по-специално от повишената рекламна активност около Олимпийските и Параолимпийските игри в Париж през третото тримесечие .

Рекламните разходи в Близкия изток се очаква да нараснат с 8,1% тази година, но това подлежи на промяна ако конфликтът се разпространи отвъд Газа в по-широк регион. Очаква се разходите в Африка да останат без промяна (+0,2%), след спад от 15,7% през 2023 г. и спад от 1,4% през 2022 г. Южна Африка, най-големият пазар в региона, се очаква да отчете ръст на своя рекламен пазар с 6,0% тази година, но това означава увеличение от 1,1%, измерено в долари.

Интернет компаниите Pureplay (т.е. само онлайн) се очаква да отбележат 14,0% ръст на рекламните приходи тази година, достигайки общо $735,7 млрд. У нас според прогнозата на БАКА ръстът на онлайн рекламата също е 14% през настоящата година.

Общо почти девет от всеки десет (88,5%) допълнителни долара, похарчени за реклама тази година ще отидат само за онлайн бизнеси, като половината (52,9%) ще бъдат платени на Alphabet, Amazon и Meta. Платформите pureplay взети заедно се очаква да представляват над 70% от всички рекламни разходи в световен мащаб през следващата година.

Медиите за търговия на дребно (+21,3%), социалните медии (+14,2%) и търсенето (+12,1%) са ориентирани към дигитален растеж през 2024 г., като само на тези три сектора се падат над 85% от онлайн разходите и почти три на всеки пет (58,7%) допълнителни долари, изразходвани за реклама в световен мащаб тази година. Всички те се възползват от увеличеното навлизане на пазара на управлявани от AI рекламни услуги и нарастващото значение на данните от първа ръка.

Членовете на WARC могат да прочетат изцяло Глобални прогнози за разходите за реклама 2024/25 тук.