Netflix, стрийминг, сериали – България догонва света

Затварянето у дома по време на локауна и различните ограничения, както и работата от вкъщи, увеличават рязко популярността на SVOD услугите или онлайн платформите за видео съдържание с абонамент.

от Redlink , Източник: JustWatch; IPA
Netflix, стрийминг, сериали – България догонва света

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Според данните на IPA TouchPoints за Обединеното кралство, 56% от британците гледат видео съдържание онлайн на платформи с абонамент, което е ръст с впечатляващите 51%, породен от Covid кризата и затварянето у дома. За България няма данни какъв процента от населението са абонати на такива услуги, но благодарение на JustWatch (международно ръководство за стрийминг с над 20 млн. абоната), може да се видят предпочитанията на българите по платформи, както и динамиката по месеци.

Приликите и разликите между България и Обединеното кралство са интересни за проследяване. От една страна е ясно, че вече вървим по пътя на европейските практики и разпространението на такива услуги ще расте, от друга подреждането на самите платформи е различно и това подсказва регионални специфики, но и насочва към бъдещите планове за растеж на платформите, които все още не са толкова популярни у нас.

Според данните на IPA TouchPoints за Обединеното кралство, ръстът на платформите се дължи на по-младите поколения, достигайки 78% от 15-24-годишните; 65% от 35-54-годишните и почти една трета, 31%, от тези на възраст 55+ след локдауна тази година. У нас няма демографски данни, но вероятно съотношението по възраст е подобно, имайки предвид и разликите в покритието и времето, прекарано онлайн за различните сегменти по възраст.

Разглеждайки обхвата на конкретните SVOD канали във Великобритания, Netflix е най-популярната платформа, с 44%, следван от Amazon Prime Video с 23% и Disney+ с 15%.

Същевременно данните разкриват, че процентът от общото стрийминг време, през което зрителите гледат Netflix, е намалял значително през последните няколко години. От впечатляващите 74% през 2018 и 2019 г. до 59% след локдауна през 2021 г.

Другите платформи остават с постоянни параметри, с изключение на Disney+, който отчита експоненциален растеж, като заема 13% дял от времето за стрийминг. Изглежда Disney+ е отнел по-голямата част от това време за гледане и дял от Netflix.

Една от причините за нарастващата популярност на стрийминг платформите е високото качество на съдържанието, но също и това, че те все по-активно инвестират в локално съдържание. Плановете на големите играчи в близките години са за активни инвестиции в Азия, Латинска Америка и Европа, като малко от местните телевизии и платформи могат да си позволят конкурентни бюджети за продукции.

Данните на JustWatch показват, че и у нас Netflix е най-популярната платформа, следвана от HBO GO. Това е и платформата с най-голям ръст през летните месеци и септември. Успехът й е обясним, тъй като у нас платформата се предлага от мобилните оператори, освен това се рекламира активно – в България това е единствената голяма стрийминг платформа с реклама. От друга страна сериалите на Netflix, както и на останалите платформи, са постоянна тема в медиите, актьорите и наградите се обсъждат подробно и това е достатъчна причина за голям интерес и търсене на подобно съдържание.

Телевизията остава най-силната платформа за гледане на съдържание за българите и големите телевизионни групи у нас инвестират активно в силни програми и сериали, за да задържат аудиторията си. България не може да остане встрани от тенденциите, но до момента, в който стрийминг платформите ще станат реален конкурент на живата телевизия в България, има още доста време.