Милениалите спестяват повече от своите родители

Ръст на спестяванията и нови начини за управление на личните финанси и плащане на стоки.

от Redlink
Милениалите спестяват повече от своите родители

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Милениалите са разнообразна група, най-младата част от които навършва 25 години тази година, докато най-възрастните наближават 40 г. На този етап от живота финансовите им решения все повече се влияят от страха, че няма да могат да постигнат ключови финансови цели, като например закупуване на имот, изплащане на студентски дълг или спестяване за пенсиониране. Милениалите са достигнали пълнолетие по време на икономически смущения, технологични промени и ускорена глобализация. Това им е дало набор от поведения и преживявания, значително различни от тези на техните родители. Пандемията добавя нови финансови предизвикателства пред представителите на това поколение, но анализите показват, че мнозина от тях стават по-издръжливи и успяват да превърнат негативите на последната година в нещо положително чрез намаляване на разходите и увеличаване на спестяванията си. Това би могло да допринесе за икономическата рецесия, но може би е най-удачния ход за тези, които са израснали в икономическа несигурност и искат да са подготвени за предстоящи икономически затруднения. Проучване на сайта за лични финанси MyBankTracker.com сред 1001 американци на възраст от 25 до 34 г., показва как поведението на милениалите се е променило в резултат на пандемията.

Четири от десет милениали увеличават спестяванията си
Около 44%(43,8%), са успели да спестят повече по време на пандемията включително:
27,1%, които са спестили малко повече
16,7%, които са спестили значително повече
Мъжете са малко по-склонни да увеличат спестяванията си от жените, а само 35,8% от анкетираните не са променили своите навици за спестяване. Над 1/2 от анкетираните милениали ограничават разходите си, по собствен избор или поради необходимост.

Повече от половината респонденти съобщават, че харчат по-малко от обикновено (58,2%)
Почти 30% харчат малко по-малко от обикновено (29,9%)
Около 28% са похарчили значително по-малко (28,3%)
Само 27,1% казват, че разходите им са непроменени, а 14,7% съобщават, че харчат малко или значително повече

Данните в проучване на ZIP – водещ австралийски доставчик на BNPL („Купете сега, плащайте по-късно“) услуги също показват, че милениалите са доста по-добри в опитите да спестяват, отколкото се смяташе досега. Различното поведение на милениалите свързано с парите, е довело до способността им да спестяват повече в сравнение с техните родители. Изправени пред риска да не успеят да намерят мечтаната работа, да не успеят да изплащат дома си или да се пенсионират много по-късно, отколкото са направили родителите им, милениалите избират да отложат собствеността на домовете си, да намалят алкохола, да харчат повече за обществен транспорт и да избират безлихвени опции за плащане, където и когато това е възможно.

Милениалите все по често се отказват от кредитните карти в полза на използването на BNPL приложения, за да могат да управляват по-отговорно финансите си и защото са по-евтина алтернатива на кредитните карти. Те се опитват да избегнат начисляването на лихва върху неплатени салда, освен ако това не е абсолютно необходимо, което прави безлихвените доставчици на BNPL много популярен избор за тази демографска група. Някои купувачи просто търсят по-прозрачни начини за управление на финансите си, вместо трудните за дешифриране условия на кредитните карти, а BNPL предлага планове за плащане, които са много по-лесни за разбиране и потенциално по-лесни за изплащане. Одобрените клиенти на BNPL могат да отлагат плащания при покупка, независимо дали пазаруват онлайн или във физически магазин. Доставчикът на BNPL плаща на търговеца изцяло (минус такса за услуга), а клиентът изплаща на доставчика сумата на договорените между тях вноски. За разлика от кредитните карти, някои доставчици на BNPL не начисляват на потребителите си лихви и неустойки. Някои доставчици начисляват лихва само за пропуснати или закъснели плащания. Потребителското проучване на Zip показва, че техния безлихвен период е една от първите две причини, поради които потребителите избират тяхната услуга.

Проучване на Standard Chartered сред 18 000 респондента на 12 пазара показва, че почти две трети от хората в световен мащаб (64%) смятат, че управлението на парите им е по-трудно от началото на пандемията, но поколението на милениалите го намират за най-трудно (70%). Като влагат парите си в спестовни сметки, проучват инвестиционни планове и избират интелигентни финансови технологични услуги, милениалите поставят основите на силното си финансово бъдеще. Милениалите управляват финансите си с помощта на новите технологии: почти 1 на 3-ма използва онлайн инструменти за проследяване на разходите, а 7% използват приложения за бюджетиране, по данни цитирани от zip. Според данните от проучването на Standard Chartered именно милениалите са тези, които най-много искат да проследяват и бюджетират по-добре своите разходи - 37% от респондентите в проучването им.
По-голямата част от тези, използвали нови начини да управляват парите си от началото на пандемията, имат положителен опит: 65% от милениалите са доволни от използването на такива инструменти, което е значително повече в сравнение с хората на възраст над 45 години (50%). Това възприемане на новите технологии, които помагат за управлението на личните финанси на фона на настоящите икономически сътресения, може би е причината милениалите да са по-уверени от всяко друго поколение, че могат да постигнат дългосрочните си финансови цели. Почти половината от тях - 46% са по-уверени в това, отколкото са били преди началото на пандемията.