Мета рекламата на овесеното мляко Oatly, за която всички говорят

Реклама за рекламата на рекламата на рекламата на рекламата ….. на рекламата

от Redlink

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Шведската марка за овесено мляко Oatly, известна с провокативния си стил, отново създаде забавна, запомняща се кампания, за която медиите по целия свят говорят. Oatly направиха своята най-мета рекламна кампания за всички времена, с която надхвърлят собствените си рекорди в самореферентния маркетинг.

Напомняща за „съня в съня“ в легендарния филм на Кристофър НолънГензис“(Inception), Oatly стартира интегрирана кампания с публикация в Instagram, която разкрива десет екзекуции, обвити в една. Заснет в Холандия, клипът започва с реклама на автобусна спирка, след което включва реклама на рекламата на лодка, на камион, във вестник, билборд, видео жена, която свири на орган пред билборд, който показва друга публикация в социалните мрежи, показваща лодката билборд, показваща рекламата на автобусната спирка. Всички тези стъпки са обобщени в публикацията в Instagram, в която творческия директор на Oatly Майкъл Лий представя резюме на кампанията на изпълнителния директор Оскар Пернефелд. Но без да пренебрегват нито един медиен канал от стратегията си, те решават да публикуват своето видео от вътрешната си среща в Instagram.

„Публикували сме „мета“ публикации и преди – например, като публикувахме снимка на билборд на Oatly като публикация във Facebook. Този път решихме, че ще бъде интересно да направим мета-мета-мета-мета-мета-мета-мета-мета-мета публикация“, казва Кевин Линч, креативен директор в Oatly. Рекламата е създадена от Mind Control – вътрешния творчески екип на Oatly.

Шведската марка е известна с нестандартния си маркетингов подход. Те имаха билбордове с реплики като „Направихме този плакат, за да ни намерите, за да ни сложите в кафето си.“ и „Всъщност четете това? Пълен успех.” След това дойде странната им реклама на Super Bowl тази година – нискобюджетна продукция, в която главният изпълнителен директор Тони Петерсон изпя: „Wow now cow“. Марката очакваше омразата, която рекламата ще получи, подготвяйки преди излъчването и тениски с надпис „I Totally Hated That Oatly Commercial“, които се разпродадоха за часове.

„Този клип, чието производство отне седмици и седмици, е направен единствено за публикуване в Instagram – веднъж. Чувствам, че това говори нещо за това как ни харесва да работим в Oatly“, каза Оскар Пернефелд, арт директор в Oatly. „Влагаме много сърце в преживяванията за тези, които случайно се натъкнат на нашите реклами. Ако не го направите – добре. Но ако попаднете на тях, ние обещаваме, че няма да ви губим времето.“