Как миришат „Слънчогледите“ на Ван Гог

Британската парфюмерийна марка Floral Street стартира стартира партньорство с Музея на Ван Гог и нова колекция аромати, вдъхновени от шедьоврите на художника

от Redlink
Как миришат „Слънчогледите“ на Ван Гог

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Музеят на Ван Гог в Амстердам, посветен на творбите на известния холандски художник, се обединява с независимата, устойчива британска марка парфюми Floral Street, за да стартира съвместна колекция от парфюми, вдъхновени от шедьоврите на художника. С колекция, обхващаща над 200 картини, почти 500 рисунки и над 700 писма, Музеят на Ван Гог в Амстердам събира най-голямата колекция от произведения на Винсент ван Гог навсякъде по света. Всяка година музеят привлича повече от два милиона посетители от цял ​​свят и достига милиони повече чрез Facebook, Twitter, Instagram, YouTube, LinkedIn и уебсайта си.

Целта на сътрудничеството е "да предложи нов и различен начин да изпитате изкуството на Ван Гог", каза генералният директор на музея Емили Горденкер. Четиригодишното лицензионно партньорство между Floral Street и музея на Ван Гог за аромати и ароматни продукти за дома ще бъде представено за първи път през август 2021 г.. Докато компанията все още пази в тайна конкретните картини, които са вдъхновили ароматите, основателя на Floral Street Мишел Фини казва, че първото творение ще отпразнува „един от най-разпознаваемите му шедьоври“ и ще оживи красотата и оптимизма на картината.

Това партньорство идва в момент на нараснал глобален интерес към продажбата на работата на художника като преживяване. В САЩ има близо 50 светлинни инсталации, потапящи зрителите в неговите творби, а Музеят на Ван Гог в Амстердам има собствено преживяване „Запознайте се с Винсент ван Гог“. Във връзка с пускането на аромата, Floral Street поръча на все още неназован дигитален художник да създаде модерна интерпретация на шедьовър на Ван Гог, който е представен в музея. Въпреки че кураторите на музея няма да участват пряко в проекта, те ще работят тясно с производителя на парфюми, за да предадат точно подробностите от живота на художника. „Най-важното в този проект е да запазим и уважим репутацията на Ван Гог, неговото изкуство и музея“, казва Марин Верарт, управител „Лицензи“ на музея.


Като отговорна, глобална марка, Floral Street поставя устойчивостта в основата си от самото си създаване, с визията си да създаде екологично съзнателни фини аромати, достъпни за всички. Продуктите на компанията са веган, не са тествани върху животни и са в опаковки, които могат да се използват многократно, могат да се рециклират, презареждат или биоразграждат. Продуктите на Floral Street се предлагат на 11 пазара, включително Великобритания, САЩ, Канада, Австралия, Европа и Южна Африка.

Въпреки че е трудно да си представим как човек може да превърне визуалното в аромат, не е изненадващо, че музеят стартира още едно сътрудничество. Досега той е реализирал партньорства с марки като Vans, Samsonite и дори Monopoly.

Не за първи път музеите експериментират с аромат. През 2015 г. музеят на Ван Гог организира „Feeling Van Gogh“, интерактивна изложба за незрящи, която включва обонятелни елементи. Други музеи също експериментират със средата. Лувърът създаде осем парфюма, вдъхновени от някои от своите шедьоври през 2019 г., а напоследък компания, наречена Odeuropa, получи 3,4 милиона долара финансиране от ЕС за създаването на първия „Музей на миризмите“ за пресъздаване на исторически миризми. Интересно е да се отбележи, че това не е първата колекция от парфюми, вдъхновени от Ван Гог. Подобна е създадена в края на 90-те години, но така и не придобива голяма популярност. Във всеки случай тази нова колекция може да се превърне в истински хит сред посетителите на музея и при преминаването им през магазина за сувенири.