Музейна икономика на споделянето

В продължение на една седмица холандските музеи позволяват на притежателите на годишни карти да ги заемат на приятели и съседи.

от Redlink
Музейна икономика на споделянето

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

От легендарния Rijksmuseum до музея на микробите, Холандия може да се похвали с широк набор от музеи, повечето от които могат да бъдат достъпни безплатно за хора, които притежават Museumkaart на страната. Тази годишна карта, на цена от 64,90 EUR за възрастни и 32,45 EUR за лица на 18 или по-малко години, изисква снимка на картодържателя и е строго за лична употреба.

Но по време на тазгодишната Седмица на музеите — от 1 до 7 април 2023 г. — холандските музеи умишлено се отказват от това изискване за идентификация със снимка. В стремежа си да разширят базата си от посетители, културните институции активно насърчават всичките 1,4 милиона притежатели на Museumkaart да споделят своите пропуски със съседи, членове на семейството, колеги или приятели, позволявайки на по-широка публика да се докосне до художественото и историческо наследство на нацията.

С това разрешение за свободен режим за една седмица, Museumvereniging, който издава Museumkaart, кани редовните посетители на музеите да действат като негови посланици. Притежателите на карти могат да проявят малко щедрост, а безплатният вход може да е просто стимулът, от който техните приятели се нуждаят, за да разгледат интригуваща колекция или изложбата du jour (но не и напълно разпродадения блокбастър на Vermeer).

Прилагането на инициативи за временно споделяне, както в случая освобождаване от идентификация със снимка, помага на бизнеса да създаде чувство за общност, да насърчи положителното предаване от уста на уста и да привлече нови клиенти, които са изпитали техните продукти или услуги от първа ръка. Това обяснява защо икономиката на споделяне навлиза във все повече и понякога неочаквани сфери на живота.