Новата лимитирана серия Absolute Warhol

Картина на Анди Уорхол, смятана за изгубена в продължение на десетилетия, възобновява сътрудничеството му с Absolut след 40 години

от Redlink
Новата лимитирана серия Absolute Warhol

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Absolut е бранд, който винаги е вярвал, че изкуството има силата да обединява хората отвъд различията им. Това е вярване, което може да бъде проследено до 1985 г., когато Анди Уорхол става първият художник, който създава произведения на изкуството въз основа на силуета на вдъхновената от аптеката бутилка на Absolut. Първоначално поръчана от Absolut през 1985 г., „Absolut Warhol" – бутилката Absolut, боядисана с ярки цветове на черен фон, става първата художествена реклама на марката и бележи началото на нейното обвързване с изкуствата.Впоследствие Уорхол препоръчва на Кийт Харинг да интерпретира бутилката Absolut, а впоследствие, между 1985 и 2004 г. повече от 550 художници създават повече от 850 творби, които са част от комуникационната стратегия на марката.

Преди драматичното ѝ появяване на търг през 2020 г. съществуването на картината Absolut Blue на Уорхол, която изобразява бутилкata водка на марката е обвито в мистерия. В продължение на десетилетия се говори, че съществува и втора картина Absolut Warhol, но подобни слухове останаха непотвърдени, докато Absolut Blue не се появи на търг през 2020 г. При доказване на произхода на творбата, оригиналният договор с Анди Уорхол е открит, потвърждавайки, че наистина две картини са му били поръчани от Absolute. Уорхол наистина е създал две изображения: станалото легендарно цветно изображение , използвано за печат и OOH, и синьо, което не е било използвано тогава и изчезва до появяването си през 2020г.

В сътрудничество с Фондацията за визуални изкуства "Анди Уорхол", Absolut Vodka отдава почит насътрудничеството си с емблематичния артист отпреди близо четири десетилетия, като представи новата лимитирана серия бутилки Absolute Warhol, с многопластов ситопечатен дизайн, вдъхновен от "синята" картина на Уорхол. Всеки нюанс на синьото е внимателно извлечен от картината, а изображение на Уорхол заедно с оригиналния му подпис завършват детайлите на бутилката.

Деб Дасгупта, вицепрезидент на Global Marketing Absolut Vodka, коментира: . „..Ние се стремим да обединим различни гласове и да предизвикаме смислени разговори, за да вдъхновим положителна промяна чрез трансформиращата сила на изкуството. С лимитираната серия от бутилката Absolut Warhol ние сме развълнувани да предложим на потребителите навсякъде шанс да станат част от наследството на Absolut и Анди Уорхол и да притежават свое собствено произведение на изкуството. "

Летище Амстердам става домакин на интерактивен pop up магазин Absolut Warhol, приканващ пътниците да проучат тази артистична история. Глобална 3D OOH кампания и различни активации на големи летища по целия свят допълнително ще засилят представянето на лимитираната серия бутилки. След два месеца екслузивна продажба само в безмитнн магазини, Absolut Warhol ще бъде пусната на повече от 50 допълнителни световни пазара (от септември) както в еднолитрови, така и в 700-милилитрови бутилки.

Оригиналната картина Absolute Blue, сега част от Absolut Art Collection, ще бъде представена в Spritmuseum в Стокхолм на 17 октомври 2024 г. като център на нова изложба, Анди Уорхол, Пари на стената, курирана от известния историк на изкуството и биограф на Уорхол, д-р Блейк Гопник.

Absolut Warhol's Milk Punch - коктейл, вдъхновен от любовта към сладкото на Уорхол и любовта му към корнфлейкса, ще бъде представен заедно с бутилката, с потапящо преживяване, достъпно чрез QR код на самата бутилка.

Известният мексикански режисьор и фотограф Сантяго Сиера Солер режисира късометражен филм, изобразяващ как преоткритата картина надхвърля културното наследство на Absolut и Анди Уорхол.С участието на множество ексцентрични герои, базирани на тези, които са обикаляли легендарното студио на Silver Factory, филмът за кампанията преосмисля енергията и творческата контракултура, които подхранват работата на Уорхол. На фона на ремиксирана версия на 20th Century Boy от T Rex, филмът смесва миналото с настоящето чрез емблематични препратки от споделената история на Absolut и Warhol.

Художественото наследство на Уорхол продължава да надхвърля културните и обществените граници и до днес, позволявайки среда, чрез която хора от всички различни сфери на живота могат да се обединят, предизвиквайки разговори, които оспорват нормата. Чрез сътрудничеството с фондация "Анди Уорхол", Absolut отдава почит на преоткритата "синя" картина на Warhol Absolut и чрез съживяване на оригиналното партньорство, подчертавайки трансформиращата сила на творчеството чрез изкуство.