Културата е новият лукс

Модните брандове се обръщат към творци от различни сфери на изкуството и откриват пространства за култура, с което привличат нови почитатели и се позиционират като мега-брандове отвъд модата.

от Redlink
Културата е новият лукс

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Golden Goose е на път да се превърне в най-новия играч от света на луксозната мода, който поставя културата в основата на своята бранд стратегия. Марката, известна със своите скейт-маратонки „Произведено в Италия“, стартира нова програма от активации и сътрудничества, включваща арт инсталации и изпълнения от певицата и актриса Суки Уотърхаус, татуистът Брайън Уо, американската активистка Quannah Chasinghorse, архитектът Fabio Novembre и K-pop музикантът Sunmi.

Първото събитие е в рамките на Архитектурното биенале във Венеция, което ще бъде
последвано от колаборации с ограничени издания на колекции през цялата година и е началото на процес на отваряне на културен център през 2024 г. във венецианския индустриален район Маргера. Центърът, който Golden Goose нарича своя „Haus“, ще включва училище за занаяти и изкуство, център за разработване на продукти и пространство за изложби и събития

Тази инициатива на Golden Goose идва на фона на по-широка промяна в начина, по който луксозните компании представят своите марки, разпростирайки се отвъд модата, с което се стремят да разширят аудиторията си и да се препозиционират в широк културен план. Тази година Moncler поднови програмата си за сътрудничество „Genius“, като вместо с дизайнери си партнира с Mercedes-Benz, Alicia Keys и Pharrell Williams. Последният е назначен за креативен директор на мъжката линия в Louis Vuitton като част от стратегия за по-нататъшно развитие в посока отвъд модата.

„Културата е новият лукс“, казва главният изпълнителен директор на Golden Goose Силвио Кампара пред Business of Fashion във Венеция. Активациите в целия град (които включват брандирано вапорето между Маргера и Биеналето, както и билбордове и спонсорирана услуга за споделяне на велосипеди) са предназначени да „помогнат на хората да открият изкуството и да открият какво е Golden Goose“.

Културните стратегии стават все по-важни през последните години за най-луксозните марки. Пример е модно къща Prada, чиято популярна фондация за изкуство в Милано и репутация за авангарден дизайн, плюс мега бюджета за маркетинг, ѝ дават кредит да създава партньорства с елитни творци в изкуството, киното и музиката. През 2021 г. Chanel стартира книжен клуб и литературен подкаст (воден от принцесата на Монако Шарлот Казираги). Louis Vuitton демонстрира междукултурно сътрудничество от ново поколение с наемането на Pharrell за дизайнер на мъжката линия, същевременно организира ревюта в памет на покойния дизайнер и мулти-талант Върджил Абло, посетени от знаменитости от всички сфери на културата. Тази година Louis Vuitton стартира специален проект външна реклама и активации пред магазините си в целия свят, за да отбележи най-новата глава от сътрудничеството си с японската художничка и скулпторка Яйои Кусама. Марките засилват и партньорствата си със спорта, като си сътрудничат с отбори от Формула 1 или организират комуникационни кампании с участието на топ спортисти.