Защо да си купувате същия телефон отново и отново?

Вижте как Samsung атакува потребителите на Apple с кампанията за новия Samsung Galaxy Z Flip 4

от Redlink

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Проучване на Kantar установява, че премиум смартфоните продължават да се купуват, но всеки втори потребител се влияе от промоции и предложения за замяна с по-нов модел. Kantar отчитат, че заради инфлацията и състоянието на икономиката като цяло, потребителите са настроени в момента да не харчат за големи домакински уреди, нова кола или нов телефон. Дори тези от тях, които могат да си го позволят, не искат да пилеят пари точно сега.

Нарастващата инфлация, войната в Украйна и проблемите с веригите на доставки заради локдауните в Китай са факторите поради които Gartner прогнозират, че глобалните продажби на мобилни телефони се очаква да спаднат със 7,1% тази година. Samsung, които към юли 2022 г. имат най-големия пазарен дял на смартфони в света, се опитват да наложат сгъваемите устройства като по-масови, тъй като търсенето на такива телефони нараства, а International Data Corp. прогнозира, че сегментът на сгъваемите устройства ще струва 29 милиарда долара до 2025.

Samsung се подготвят за традиционно силния есенно-зимен сезон на продажби с нова глобална кампания, която поставя светлината на прожекторите именно върху най-новата им гама сгъваеми смартфони Galaxy Z Flip4, която използват и за да атакуват основния си конкурент Apple. След обявяването на iPhone 14 и iPhone 14 Pro, и липсата на големи иновации в тях, Samsung се възползват от най-дълбоките тревоги на любителите на iPhone, за да ги убеди да направят привидно немислимото: да сменят марката на телефона си.

Рекламата, озаглавена „Join the flip side” (игра на думи: Присъединете се към сгъваемата страна/смени страната) е създадена от Wieden+Kennedy Amsterdam. Клипът започва с потребителка на Samsung Galaxy Z Flip4, показващa своето ново устройството и дизайна му на приятелката си Елена, която предполагаемо е потребител на ‌iPhone‌. „Никога не бих преминала към Samsung. Обичам телефона си“, казва Елена. „Обичам телефона си. Винаги съм обичала телефона си. Никога не бих го сменила“, повтаря вътрешният ѝ монолог с нарастваща тревога. „Обичам да купувам един и същи телефон отново и отново“, казва тя, обсебена от сгъваемия Z Flip4.

Режисьорите Matias & Mathias инжектират много продуктова информация в забавната история за страха от технологичното изоставане срещу безусловната любов на феновете на Apple към телефоните им, което явно е пряка заигравка с факта, че потребителите на ‌iPhone‌ са „упорити“ и не желаят да изпробват устройства, произведени от компании, различни от Apple.

„В морето от еднаквост изпъкването може да бъде изнервящо преживяване. Опитахме се да уловим безпокойството, което някои потребители изпитват при мисълта да преминат към Samsung със забавна, но леко смразяваща история“, кометират Ед Олхагарай и Рамона Тодока, творчески директори на W+K Amsterdam. „Психотрилърът изглеждаше като перфектния жанр за превеждане на тези чувства и малко забавление с тях. В крайна сметка да бъдеш различен или да купуваш различно не е травматичното преживяване, от което някои може да се страхуват. Ако не друго, това поне е освобождаващо.“

“Join the Flip Side” е проектирана от Samsung като глобална маркетингова кампания в Корея и вече стартира в Централна Америка и Карибите в YouTube, Instagram и Facebook. Основната реклама ще бъде подкрепена и от пет по-кратки спота, които илюстрират гъвкавите функции на устройството чрез сценарии от реалния свят. С новата си кампания Samsung индиректно се подиграват на Аplle за iPhone 14 Pro, казвайки, че продават един и същ телефон отново и отново. Според коментари в социалните мрежи, потребителите вярват, че кампанията е и начинът на Samsung да се подиграват на Apple, че все още нямат сгъваем iPhone. Въпреки че има слухове, че Apple в момента работи върху сгъваем модел на iPhone, това все още не е потвърдено.

Преди старта на ‌iPhone 14‌ Samsung пуснаха и друга реклама, осмиваща „липсата на иновации“, очаквана за най-новите телефони на Apple в сравнение с моделите на Samsung Galaxy S22 Ultra и Z Flip4. Samsung редовно "тролва" Apple преди техните специални събития и представянията на новите им продукти. Samsung се подигра и с премахването на жака за слушалки на iPhone и дори, когато компанията реши да не доставя зарядни устройства.

Този вид закачки между двете компании очевидно забавляват потребителите, но в същото време и засилват здравословната конкуренция между тях, което в крайна сметка е от полза именно за потребителите.