Продажбите на премиум смартфони устояват на инфлацията

Проучване на Kantar установява, че премиум смартфоните продължават да се купуват, но всеки втори потребител се влияе от промоции и предложения за замяна с по-нов модел.

от Redlink
Продажбите на премиум смартфони устояват на инфлацията

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Компанията за данни, анализи и консултации Kantar публикува данни за продажбите на смартфони през второто тримесечие на 2022 г. Данните разкриват годишен ръст на дела на iOS на пет големи европейски пазара (Франция, Германия, Италия, Испания и Великобритания) , САЩ, Китай, Австралия и Япония. Растежът е особено силен във Франция, Испания и Китай, с пет процентни пункта на годишна база на всеки пазар.

Серията iPhone 13 на Apple продължава да привлича купувачи с най-малко три модела от гамата, включващи се в топ 10 на най-продаваните модели на европейските пет пазара, САЩ, Китай, Австралия и Япония. Силното представяне на Samsung се дължи на продажбите на серията Galaxy S22, Galaxy S22 5G и Galaxy S22 Ultra 5G, които попадат в топ 10 на продаваните модели в Европа, САЩ и Австралия. Силното представяне на Samsung в Европа се подкрепя и от продажбите на моделите от по-нисък клас Galaxy A52s 5G и Galaxy A22 5G, като A22 5G е устройство номер едно във Франция, Германия и Испания.

Въпреки спада на дела на Android, продажбите на Samsung в Европа нарастват, особено в Германия, Испания и Великобритания. Делът на продажбите на Samsung расте в САЩ с четири процентни пункта на годишна база и остава стабилен в Япония и Китай. Междувременно китайските марки Huawei и Xiaomi се борят да задържат пазарния си дял. Huawei продължава да губи в Европа, както и в Китай. Въпреки че Xiaomi отбелязва ръст във Франция и остава стабилен във Великобритания, Япония и Австралия, загубите на позиции в Италия и Испания надвишават шест процентни пункта и са надолу с два процентни пункта в Германия. Все още има шум и любопитство около сгъваемите устройства като иновация, но увеличението на продажбите не е показало дали потребителите трайно ще харесат този формат.

Дженифър Чан, директор Insight в Kantar коментира: „Нека се обърнем към големия проблем - инфлацията и състоянието на икономиката като цяло. Потребителите смятат, че в момента не трябва да харчат за артикули, считани за по-луксозни, като големи домакински уреди, нова кола или нов телефон. Дори тези, които могат да си го позволят, не искат да пилеят пари точно сега. Имайки това предвид, потребителите могат да реагират по три начина: забавяне на покупката, а за твърдо решените да купуват - да потърсят солидни аргументи за избора си или да купят телефони от по-нисък клас.“

Наблюдава се увеличение на потребителите, които казват, че ще купят онова, което е по-евтино, а сред потребителите, които наскоро са закупили мобилен телефон, причините да го направят са „това беше най-добрата цена“ и „беше на отстъпка /промоция” по-често, сравнено с причините за покупка на други групи продукти. Разглеждайки продажбите на смартфони по ценови нива, Super Premium продължава да расте през последните две години; в Европа делът им се повишава с четири процентни пункта спрямо преди две години, САЩ с шест процентни пункта и Австралия с четири процентни пункта. Така че въпреки сегашния икономически климат потребителите, които са на пазара, за да купуват, все още са склонни да купуват Super Premium. Все пак не повече от 20% от собствениците на смартфони са в категорията Super Premium във всички разглеждани пазари. Всъщност нивата High и Premium са по-големи от нивото Super Premium, с изключение на САЩ, където ниво Mid е по-голямо от тези три нива и също расте. Това показва, че потребителското търсене се намира основно в нивата под Super Premium.

Чан продължава: „В ценовото ниво Super Premium, въпреки че промоциите са важни, те имат по-малко влияние в сравнение със средния клас смартфони. Вместо това схемите за замяна или ъпгрейд на модела все повече се използва от купувачите на смартфони. В САЩ схемите за обмен са повлияли на 25% от покупките на Super Premium през последните 12 месеца.“