Раян Рейнълдс в създадената от AI нова реклама на Mint Mobile

ChatGPT създава рекламата, която Рейнолдс определя като „леко ужасяваща“

от Redlink

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Изкуственият интелект напоследък е навсякъде. През изминалия месец базирания на изкуствен интелект (AI) генеративен чатбот ChatGPT стана особено популярен. Генеративният AI (като ChatGPT) се обучава от огромни количества данни, модели, произведения на изкуството и много други, анализира огромни количества данни и се обучава да генерират нови неща. Захранван с милиони произведения на изкуството, генеративният изкуствен интелект се научава как да произвежда изкуство, подобно на другата вирусна сензация на OpenAI - DALL-E.

ChatGPT е продукт на OpenAI - изследователска лаборатория за изкуствен интелект, сред чиито основатели е и Елън Мъск. ChatGPT е модел на разговорен диалог, обучен да възприема и отговаря на естествения човешки език чрез AI и машинно обучение. ChatGPT използва обработка на естествен език, за да генерира текстов диалог и да симулира човешки разговор, като може да отговаря на последващи въпроси, да противопоставя хипотези, да признава грешки и дори да отказва заявки, които смята за неподходящи. ChatGPT изуми и ужаси интернет потребителите със способността си да пише академични есета и да отговаря на дълбоки въпроси за живота. Инструментът се очертава като потенциално революционен и способен да промени широк спектър от задачи, базирани на чат и текст.

Докато консенсусът от творческата общност е, че ChatGPT не е съвсем готов да произведе оригинална реклама, това не спира Райън Рейнолдс и Mint Mobile да го пробват. Оказва се, че ChatGPT може да създава и реклами, следвайки ефективно множество инструкции.

Райън Рейнолдс се обърна към AI, за да помогне при създаването на новата реклама на Mint Mobile – бюджетен американски мобилен оператор, в който самият Райън Рейнълдс притежава дялове. Във видеоклипа актьорът описва как е използвал ChatGPT, защото се опитва да спести пари, за да прехвърли тези спестявания на клиентите. За да създаде рекламата за Mint Mobile заданието, което AI получава от Рейнолдс е да използва с гласа му, шега, ругатня и уведомяване на хората, че празничната промоция на компанията все още продължава, за разлика от тези на големите мобилни оператори. Резултатът, по думите на Рейнолдс е "леко ужасяващ, но завладяващ", но напълно съответства на стила на Райън Рейнолдс. Заслужава да се отбележи и коментарът на някой специалисти, че чатботът ChatGPT не може да генерира нецензурни думи, така че не е напълно сигурни колко точно е видеото, но все пак то е изключително забавно.

Рекламата на Mint Mobile с участието на Райън Рейнолдс е споделена в различните социални медийни платформи на марката.

Преди да бъде тестван от Райън Рейнолдс, ChatGPT предизвиква вълни сред маркетинговите експерти от известно време. Макар че бе пуснат едва в края на ноември 2022г, много маркетолози вече говорят развълнувано как новата технология може да трансформира професионалната им сфера и да улесни работата им. Други пък се притесняват, че това може да отнеме част от креативността, характерна за индустрията.

Mint Mobile не е единствената марка, която вижда в новата технология рекламен потенциал. Подобна технология с Lensa AI, адвокат по изкуствен интелект, скоро ще се обърне към съда, а Microsoft наскоро пусна AI, който може да възпроизведе всеки глас за секунди. Microsoft води преговори за инвестиране на 10 милиарда долара в OpenAI, като оценката му е 29 милиарда долара.

Както можете да се убедите сами, възможностите за употреба на генеративния AI са безкрайни, а това е само началото.