Салвадор Дали рисува вашите сънища

Музеят на Салвадор Дали дава възможност на посетителите да превърнат сънищата си в изкуство

от Redlink
Салвадор Дали рисува вашите сънища

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Всички са очаровани от възможностите, които предлага ChatGPT и реалните му приложения се очаква да са еднакво вълнуващи. Тази есен музеят на Салвадор Дали във Флорида предлага първото интерактивно музейно изживяване, което работи базирано на аналог на ChatGPT, наречен тематично DALL·E.

Като част от новата изложба Dream Tapestry, посетителите могат да опишат свой скорошен или повтарящ се сън. Използвайки системата DALL·E за преобразуване на текст в изображение на OpenAI, инсталацията оживява тези описания в картини в стил Дали. Сънуваното изображение на всеки посетител се комбинира с тези на другите, за да образува комбинирано произведение на изкуството, което се показва на огромен екран. На уебсайта на музея може да се видят описания на сънища, отделни картини и получени колажи.

Dream Tapestry е разработен от The Dalí в сътрудничество с Goodby Silverstein & Partners, Minds Over Matter и OpenAI.

Тази активация е в унисон с тенденцията за ръст на приложението на генеративния AI. Все по-усъвършенстваните и достъпни дигитални инструменти – каквито са генеративният AI - не само отварят нови галактики за индивидуално изразяване, но предлагат и начини за свързване с другите.

Чрез буквално смесване на сънищата на различни хора, Dream Tapestry на музея Dalí създава връзки между непознати, които споделят галерийното пространство. Така музеят помага да се преодолеят самотата и социалната тревожност, силно нараснали по време на пандемията. Време е марките да помислят и за други начини, по които чрез общи преживявания могат да създадат съвместни пространства за потребителите си.