Технологични посоки 2023 – AI творчество за всеки

В своите прогнози за 2023 година Wavemaker London обръщат внимание на разширяващите се възможности за творчество и персонализация с помощта на Generative AI.

от Redlink , Източник: Wavemaker
Технологични посоки 2023 – AI творчество за всеки

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Въпреки че терминът Generative AI (изкуствен интелект за генериране на изображения) (AI) е сравнително нов, неговите приложения започват още през 2017 г., с разпространяването в интернет на така таречените „deep fakes“ (дълбоки фалшификати). Generative AI използва AI и машинно обучение за създаване на ново дигитално съдържание (като текст, видео, аудио и изображения) с малка нужда от човешка намеса, само с първоначално зададени параметри като например ключова дума или инструкция. Новите Generative AI инструменти като Dalle-2, Midjourney и Stable Diffusion, всички появили се миналата година, предлагат лесно достъпни и евтини начини за генериране на правдоподобно или съзнателно стилизирано съдържание за секунди. Междувременно Силиконовата долина започва да забелязва огромния потенциал на тази технология.

Хиперреалистичните дигитални аватари от компании като Soul Machines и Synthesia стават все по-често срещани, докато борбата за доминиране на гласовия пазар на изкуствен интелект се води трудно както от стартиращи компании, така и от големи играчи като Baidu, Microsoft и Amazon. През втората половина на 2022 г. технологичните гиганти се намесват още повече. През септември Meta обяви своята програма „Make-a-Video“, която може да генерира видеоклипове с помощта на AI, а Google наскоро ги догони, като обяви Phenaki - програма, която поддържа генериране на текст към видео. Сега започва да се забелязва, че Generative AI навлиза в основните бизнес операции, предлагайки иновативни нови начини за марките да внедряват висококачествено, рентабилно, оптимизирано и персонализирано съдържание в мащаб.

До 2025 г. се изчислява, че 10% от всички произведени данни и 30% от всички изходящи маркетингови съобщения от големи марки ще бъдат от Generative AI (Gartner 2022). AI генераторът на изображения Craiyon, например, стартира през юли 2021 г. и в момента генерира 10 милиона изображения на ден.

До половината от маркетолозите вече използват AI по някакъв начин (Gartner, 2022 г.) AI оказва толкова огромно въздействие, че се очаква глобалните разходи за него да нараснат от 50 милиарда долара през 2020 г. до над 110 милиарда долара през 2024 г.

Generative AI предлага значително спестяване на време и разходи за марките и агенциите. Около $0,03 струва генериране на AI изображение с помощта на Open AI инструмента Dalle-2 и става за секунди. Повечето готови изображения струват от 10 до 100 пъти повече.

Generative AI започва да провокира нови начини на мислене и творческа гъвкавост. Зад кулисите много творци използват AI инструменти, за да допълнят своя творчески процес, използвайки генератори на изображения. Siemens например пуска базирано на AI уеб приложение, за да помогне на потребителите да откриват по-добри системни архитектури. Новият продукт на Microsoft използва подобни възможности, за да помогне на непрофесионалистите да напишат код, използвайки нормален език. Други компании като Nestle, PepsiCo и Unilever намират приложение на технологията в маркетинга и производството на съдържание. Генерирани от изкуствен интелект изображения, текст, аудио и видеоклипове започват да се появяват в брандирано съдържание, услуги и кампании. За да подкрепят своя проект за самочувствие на момичетата, Dove използват deep fakes, за да илюстрират вредното въздействие на социалните медии върху самочувствието. Те създават аватари на майки, които разговарят директно с дъщерите си и тези аватари повтарят токсичните съвети за красота, които толкова често се прокламират чрез социалните медии. Междувременно, в сътрудничество с Wavemaker, Министерството на здравеопазването и социалните грижи представя първия си синтетичен глас тази година.

Generative AI не само помага на марките да създават завладяващо съдържание, но също така води до ефективност на разходите и времето в творческия производствен процес. Студийните такси могат да бъдат ограничени, а времето за производство може да бъде намалено от седмици до дни или дори часове. В един бързо променящ се свят, това ниво на творческа гъвкавост и намалено време за пускане на пазара може да промени играта за марките, които искат да запазят своята релевантност. Едно от най-обещаващите приложения на тази технология обаче идва не само под формата на пестене на ресурси, но и във възможностите за хиперперсонализация, които може да предостави. Това е нещо като “светия граал” за търговците: рентабилни, висококачествени, силно персонализирани, мащабируеми и оптимизирани съобщения до всеки уникален индивид. Ето какво могат да направят компаниите:

Прегледайте вашите активи, разходи, срокове и стратегия за персонализиране. Навсякъде в бизнеса, където се произвежда и мащабира съдържание, може да се открие неизползвана възможност за приложение на Generative AI. Тествайте и се учете докато тествате, за да започнете да оценявате стойността на технологията за вашата марка.

Помислете как ще звучи и как ще изглежда личността на вашата марка в зараждащото се дигитално бъдеще. Повече от всякога тази технология принуждава брандовете да обмислят въпроса „как ще изглежда и звучи моят бранд персона“ в бъдеще? Отговорът на тези въпроси сега ще помогне за насочване на инвестициите в това пространство.

Бъдете наясно с рисковете и отговорностите. Инструментите за AI се базират на предварително съществуващи данни, така че са необходими и проверки от човешки разум, за да се избегнат възможни вреди. Когато се използват човешки изображения, прозрачността от страна на марките е ключова, за да се избегне повторение на вече добре документирани вреди, свързани с твърде перфектните изображения на човешките тела.